2008. március 25. 11:04

Az orosz pénzügyminisztérium javaslatot tesz az olajkitermelést sújtó adó csökkentésére. Alekszej Kudrin pénzügyminiszter, egyben miniszterelnök-helyettes kedden közölte, hogy a javaslat szerint 2009-től 100 milliárd rubellel (4,2 milliárd dollár) kisebb adóteher sújtaná az olajipari ágazatot.

Kudrin a Gazdasági Minisztérium éves értekezletén tette a megjegyzést, amely az olajipari lobbi győzelmére utal. Az elmúlt években a jelentős adóterheket viselő olajipari társaságok kérték azt, hogy a kormányzat adómentességgel és a kitermelésre vonatkozó új törvénnyel ösztönözze az új fejlesztésekbe történő befektetéseket.

Kudrin közölte, hogy a pénzügyminisztérium e hét végéig adóreform-csomagot terjeszt elő, amely tartalmazza majd a szektort érintő adómentességeket, a nyereséget és az amortizációt érintő adóváltozásokat.

A tanácskozáson korábban felszólaló Viktor Zubkov miniszterelnök a javasolt forgalmi (VAT) adómérséklés hatásaira vonatkozó részletes számítások 2008 augusztusáig történő kidolgozására kérte fel a pénzügy- és a gazdasági minisztériumokat. Kudrin, aki ellenzi a VAT csökkentését, kifejtette, hogy e kérdésről 2010 előtt nem hoznak döntést, mely majd csak a következő három éves időszakot érintheti.

A Gazdasági Minisztérium a múlt héten javasolta a VAT jelenlegi 18 százalékról 12-13 százalékra történő mérséklését 2009-től, hogy lökést adjanak az energetikán kívüli szektorok fejlődésének. Kudrin attól tart, hogy a költségvetési bevételek egyharmadát adó VAT csökkentése súlyosan érintené a költségvetést.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.