TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A hitelintézetek mostanában szinte turbó fokozatra kapcsoltak a betéti kamatcsökkentések terén. A kölcsönöknél azonban továbbra is meglehetősen szórványos az enyhítés, bár egyre több bank lép új, kedvezőbb feltételű forinthitellel a piacra, írja a Napi Gazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai azonban jól mutatják, hogy a pénzintézetek a csökkenő kamatkörnyezetet, a stabilizálódó piaci körülményeket eddig elsősorban saját profitjuk növelésére használták fel. Augusztusban (utoljára erről áll rendelkezésre részletes jegybanki adatsor) az előző hónaphoz képest a forintbetétek kamata mintegy 80 bázisponttal csökkent. Ez a bankközi kamatok alakulását tekintve még talán visszafogott vágásnak is tűnhet, hiszen az MNB-kamatcsökkentést követve az overnight bankközi kamat közel egy egész százalékpontot esett. Úgy tűnik egyébként, hogy azóta a bankok tartósabbnak és ütemesebbnek gondolják a kamatcsökkentési ciklust, így a következő hónapok adatai biztosan erőteljesebb eróziót mutatnak majd a betéti kamatok terén.

Egészen más azonban a helyzet a hitelkamatoknál. Az augusztusi adatok szerint a fogyasztási hiteleknél a kamat a júliusihoz képest egy százalékponttal emelkedett, de a lakáshiteleknél is 47 bázispontot tett ki a drágulás. A kölcsön minden terhét kifejező hiteldíj is hízott (ha nem is akkora mértékben) ebben az időszakban.

A lakossági üzletágban a teljes - tehát a folyószámlán tartott összegeket és azok kamatát is figyelembe véve - forintrelációban (ami ugye a jegybank törekvése szerint is egyre nagyobb súlyt képviselhet) a marzs a júliusi nem egészen 13 százalékpontról kereken 15 százalékpontra emelkedett. Amennyiben a látra szóló összegeket kihagyjuk a számításból, a kamatkülönbözet még nagyobbat - 9,13-ról 11,51 százalékpontra - nőtt. Összehasonlításként érdemes felidézni, hogy a marzs 2008 novemberében nem érte el a nyolc százalékpontot. 

Néhány augusztus végi akciós kamatot a jelenlegi kondíciókkal összehasonlítva jól látható a karcsúsodás. Például a CIB három hónapra akkor 10, jelenleg viszont már csak 7,5 százalékos kamatot kínál. Az Allianz 12 százaléka az egyhavi futamidőre 5,5 százalékra olvadt. Tény viszont, hogy a bank újabb akciós futamidőt vezetett be. A K&H a nagyon nagy jelzőtől fosztotta meg akciós betétjét - talán nem véletlenül. Mindez persze bármennyire is fájhat a betéteseknek, csupán a normalitáshoz való visszatérést jelezheti, írja a Napi.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.