2014. május 14. 10:25

Ugyan némi naptárhatásnak is köszönhető, de ultis nyelven szólva márciusban majdnem durchmarst produkált a magyar ipar.

A KSH részletes márciusi adatsora szerint éves szinten 10,8 százalékkal nőtt a magyar ipar teljesítménye, míg a munkanappal történő kiigazítást követően 8,1 százalék adódott. A különbség annak köszönhető, hogy idén március 15. szombatra esett, így eggyel több napot dolgoztunk, mint tavaly.

Vagyis a nyers, kiigazítatlan adatok elemzése során ezt a hatást sem szabad figyelmen kívül hagyni, ettől függetlenül a ma publikált adatsor igazán impozáns akár a területi, akár az iparági bontását nézzük. Kártyanyelven az ipar márciusban egyetlen egy adat kivételével kvázi durchmarsot produkált, vagyis minden jelentősebb összevetésben erősödött.

Nem volt visszaeső megye, kiesett a Mercedes-hatás

A statisztikai hivatal adatsora alapján márciusban nem volt olyan megye, amely a nyers adatok alapján (tehát a fenti naptárhatás kiszűrése nélkül) visszaesést könyvelhetett volna el. A legrosszabbul Pest megye (2,4%, ami a munkanaphatást figyelembe véve valószínűleg inkább enyhe mínuszt jelentene), és Bács-Kiskun (3,7) szerepelt. Vagyis nem volt Mercedes-hatás, mivel tavaly márciusra teljesen felfuthatott a kecskeméti gyár termelése.

Ez pedig azt is jelenti, hogy a mostani kiváló növekedési számokat immár a Mercedes-gyár felfutása nélkül érte el a magyar ipar. Persze a járműgyártás továbbra is a magyar ipar, illetve a feldolgozóipar növekedésének egyik húzóereje, hiszen  "Mercedes-segítség" nélkül is 28,3 százalékkal nőtt egy év alatt. (A kecskeméti gyár egyébként ismét húzhatja majd az ipart, hiszen május 5-én elindult a harmadik műszak is.)Ha már az ipari termelési alágaknál járunk, akkor itt is széleskörű növekedést figyelhetünk meg. A nyers számok alapján (tehát naptárhatás itt sincs kiszűrve), a feldolgozóipar 13 alága közül mindössze kettőben csökkent a volumen. Külön öröm, hogy a második legnagyobb súlyú, 2011 áprilisa óta folyamatosan visszaeső számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásának visszaesése is megállt és 1,6 százalékos pluszt mutatott ki a statisztikai hivatal. (A naptárhatás korrekció után azért ez biztosan mínuszos lenne.)

Hogy miért csak majdnem durchmars a márciusi teljesítmény, arról az ipar belföldi értékesítése "gondoskodott". Immár negyedik hónapja csökken az éves összevetésű adat, aminek következményeként a 2010-es belföldi ipari értékesítésnek mindössze a 86 százalékánál állunk.

mfor.hu

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!