TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. május 14. 10:25

Ugyan némi naptárhatásnak is köszönhető, de ultis nyelven szólva márciusban majdnem durchmarst produkált a magyar ipar.

A KSH részletes márciusi adatsora szerint éves szinten 10,8 százalékkal nőtt a magyar ipar teljesítménye, míg a munkanappal történő kiigazítást követően 8,1 százalék adódott. A különbség annak köszönhető, hogy idén március 15. szombatra esett, így eggyel több napot dolgoztunk, mint tavaly.

Vagyis a nyers, kiigazítatlan adatok elemzése során ezt a hatást sem szabad figyelmen kívül hagyni, ettől függetlenül a ma publikált adatsor igazán impozáns akár a területi, akár az iparági bontását nézzük. Kártyanyelven az ipar márciusban egyetlen egy adat kivételével kvázi durchmarsot produkált, vagyis minden jelentősebb összevetésben erősödött.

Nem volt visszaeső megye, kiesett a Mercedes-hatás

A statisztikai hivatal adatsora alapján márciusban nem volt olyan megye, amely a nyers adatok alapján (tehát a fenti naptárhatás kiszűrése nélkül) visszaesést könyvelhetett volna el. A legrosszabbul Pest megye (2,4%, ami a munkanaphatást figyelembe véve valószínűleg inkább enyhe mínuszt jelentene), és Bács-Kiskun (3,7) szerepelt. Vagyis nem volt Mercedes-hatás, mivel tavaly márciusra teljesen felfuthatott a kecskeméti gyár termelése.

Ez pedig azt is jelenti, hogy a mostani kiváló növekedési számokat immár a Mercedes-gyár felfutása nélkül érte el a magyar ipar. Persze a járműgyártás továbbra is a magyar ipar, illetve a feldolgozóipar növekedésének egyik húzóereje, hiszen  "Mercedes-segítség" nélkül is 28,3 százalékkal nőtt egy év alatt. (A kecskeméti gyár egyébként ismét húzhatja majd az ipart, hiszen május 5-én elindult a harmadik műszak is.)Ha már az ipari termelési alágaknál járunk, akkor itt is széleskörű növekedést figyelhetünk meg. A nyers számok alapján (tehát naptárhatás itt sincs kiszűrve), a feldolgozóipar 13 alága közül mindössze kettőben csökkent a volumen. Külön öröm, hogy a második legnagyobb súlyú, 2011 áprilisa óta folyamatosan visszaeső számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásának visszaesése is megállt és 1,6 százalékos pluszt mutatott ki a statisztikai hivatal. (A naptárhatás korrekció után azért ez biztosan mínuszos lenne.)

Hogy miért csak majdnem durchmars a márciusi teljesítmény, arról az ipar belföldi értékesítése "gondoskodott". Immár negyedik hónapja csökken az éves összevetésű adat, aminek következményeként a 2010-es belföldi ipari értékesítésnek mindössze a 86 százalékánál állunk.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.