TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A demográfiai mutatók miatt elkerülhetetlennek tűnik a nyugdíjkorhatár emelése Szlovákiában, ahol most egységesen 62 év a nyugdíjkorhatár.

A népszerűtlen lépést, kormányösszetételtől függetlenül, előbb-utóbb meg kell tenni Szlovákiában, hiába ígérte az előző kormányfő, Robert Fico, hogy ha ismét hatalomra kerül, nem emelik a nyugdíjkorhatárt. A szlovákiai magyar napilap szerint a kérdés csak az, hogy már ebben a parlamenti ciklusban emelik a nyugdíjkorhatárt, vagy esetleg még néhány évet késhet a szükségszerű intézkedés.

A jelenlegi kormánykoalíció pártjai már a választások előtt arról beszéltek, hogy az emelés elkerülhetetlen lesz. Szlovákiában a mai negyvenesek, de akár az ötvenes éveik elején, közepén járók is szinte biztosak lehetnek abban, hogy legkorábban 65 éves korukban mehetnek majd nyugdíjba. A negyveneseknek és a fiatalabb korosztályoknak pedig igen nagy esélye van arra, hogy 67 vagy akár 70 éves korukban vonuljanak
nyugállományba. A férfiak és a nők esetében jelenleg egységesen 62 év a nyugdíjkorhatár Szlovákiában.

A lap emlékeztet rá, hogy szakértők szerint a korhatár emelése ugyan feltehetően csökkenti az állami nyugdíjkiadásokat, ám növelheti a munkanélküliséget és az elszegényedést. Leginkább azzal, hogy ha például valaki 60 évesen munkanélkülivé válik, senki nem akarja majd őt újra alkalmazni, noha a nyugdíjig még 7, vagy akár 10 éve lenne. Továbbá ma már trendnek számít, hogy a munkáltatók nem szívesen vesznek fel 50 év körülieket. A kérdésnek emellett orvosi-egészségügyi vetülete is van. Noha egyre magasabb a születéskor várható átlagéletkor, egy 67-70 éves ember nem tud olyan teljesítményt nyújtani, mint fiatalabb kollégái. Különösképpen nehéz ez fizikai munka esetében.

Szlovákiában 2008-ban a férfiak születéskor várható átlagéletkora 70,8 év, a nőké 78,7 év volt. Szlovákiában jelenleg még több a munkapiacra belépő személy, mint a nyugdíjba vonuló. Három év múlva azonban megfordul a helyzet: 2013-ban 76 ezren érik el a 62. életévet, viszont náluk tízezerrel kevesebb lesz a 19 évesek, vagyis a középiskolát befejezett, a munkapiacra belépő fiatalok száma.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.