2008. március 31. 08:14

Erősödött a magyar lakosság bizalma az első negyedévben, a száz legnagyobb magyar vállalat konjunktúra-indexe viszont visszaesett. A magyar vállalatok és a lakossági bizalma az elsmúlt egy évben alig változott - olvasható az Ecostat konjunktúra-felmérésében.

Az Ecostat konjunktúraindexe 91 ponton állt az első negyedévben, az előző két évben jelentősen változtak az index összetevői. 2006 tavaszától a tavalyi év közepéig folyamatosan emelkedett a konjunktúra index értéke, azóta azonban nem nagyon változik.

A lakossági bizalmi indexe az elmúlt három hónapban 93 százalékra emelkedett, ez 9,4 százalékos javulás a tavalyi év negyedik negyedévéhez képest. Jelentősen javultak a háztartások várakozásai, 2006 májusa óta a legkedvezőbb értéket produkálták. A lakosság 55 százaléka változatlannak ítéli anyagi helyzetét, javulásról 15 százalék számolt be. A borúlátás továbbra is megfigyelhető: a megkérdezettek 38 százaléka tart attól, hogy anyagi helyzete romlani fog, mindössze 19 százalék számít javulásra. Az ország gazdasági kilátásait 43 százalék látja pesszimistán, mintegy fele ennyien várnak javulást ebben a tekintetben. "Bár a lakosság véleménye jelenleg még egyik részkérdésben sem tekinthető optimistának, az viszont elmondható, hogy minden vizsgált területen kedvező irányú az elmozdulás" - olvasható az Ecostat felmérésében.

Az továbbra is elmondható, hogy a lakosság nagyobb része nem tud pénzt félretenni: az emberek 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy éppen csak megél a fizetéséből, 16 százalékuk a tartalékait éli fel, a válaszadók 8 százaléka pedig folyamatosan eladósodik. A háztartások mindössze 22 százaléka tud valamennyi pénzt megtakarítani. Az emberek félretett pénzüket még mindig leggyakrabban bankbetétben vagy készpénzben tartják.

A száz legnagyobb magyar vállalat konjunktúra-indexe visszaesett az előző negyedévhez képest, az idei év első három hónapjában 90,5 százalékot tett ki. Ennek hátterében a legfontosabb exportpiacokon észlelhető lanyhulás és az ebből adódó piacszűkülés áll.

A nagyvállalatok felének lényegében nem változott a termelése az elmúlt három hónapban, 19 százalékuk növekvő termelésről számolt be. A következő fél évben a cégek arra számítanak, hogy termelésük megmarad a mostani szinten. A TOP 100 vállalatok úgy vélik, hogy hat hónapon belül érdemben fognak változni a gazdasági körülmények az országban.

A kis- és középvállalkozások konjunktúra-indexe nem változott a tavalyi év negyedik negyedévéhez képest, továbbra is 90,2 százalékon áll. Az elmúlt három hónap teljesítményéről nyilatkozva a KKV-k 41 százaléka stabil, 29 százalékuk növekvő, 31 százalékuk pedig csökkenő termelésről számolt be. A rövid távra szóló prognózisok szerint a korábbi tendenciákhoz képest szerény mértékű pozitív elmozdulás érzékelhető: a KKV-k 43 százaléka szinten maradó, 35 százaléka bővülő és 22 százalékuk csökkenő teljesítményt vár tevékenységi körében.

Menedzsment Fórum