2008. március 31. 08:14

Erősödött a magyar lakosság bizalma az első negyedévben, a száz legnagyobb magyar vállalat konjunktúra-indexe viszont visszaesett. A magyar vállalatok és a lakossági bizalma az elsmúlt egy évben alig változott - olvasható az Ecostat konjunktúra-felmérésében.

Az Ecostat konjunktúraindexe 91 ponton állt az első negyedévben, az előző két évben jelentősen változtak az index összetevői. 2006 tavaszától a tavalyi év közepéig folyamatosan emelkedett a konjunktúra index értéke, azóta azonban nem nagyon változik.

A lakossági bizalmi indexe az elmúlt három hónapban 93 százalékra emelkedett, ez 9,4 százalékos javulás a tavalyi év negyedik negyedévéhez képest. Jelentősen javultak a háztartások várakozásai, 2006 májusa óta a legkedvezőbb értéket produkálták. A lakosság 55 százaléka változatlannak ítéli anyagi helyzetét, javulásról 15 százalék számolt be. A borúlátás továbbra is megfigyelhető: a megkérdezettek 38 százaléka tart attól, hogy anyagi helyzete romlani fog, mindössze 19 százalék számít javulásra. Az ország gazdasági kilátásait 43 százalék látja pesszimistán, mintegy fele ennyien várnak javulást ebben a tekintetben. "Bár a lakosság véleménye jelenleg még egyik részkérdésben sem tekinthető optimistának, az viszont elmondható, hogy minden vizsgált területen kedvező irányú az elmozdulás" - olvasható az Ecostat felmérésében.

Az továbbra is elmondható, hogy a lakosság nagyobb része nem tud pénzt félretenni: az emberek 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy éppen csak megél a fizetéséből, 16 százalékuk a tartalékait éli fel, a válaszadók 8 százaléka pedig folyamatosan eladósodik. A háztartások mindössze 22 százaléka tud valamennyi pénzt megtakarítani. Az emberek félretett pénzüket még mindig leggyakrabban bankbetétben vagy készpénzben tartják.

A száz legnagyobb magyar vállalat konjunktúra-indexe visszaesett az előző negyedévhez képest, az idei év első három hónapjában 90,5 százalékot tett ki. Ennek hátterében a legfontosabb exportpiacokon észlelhető lanyhulás és az ebből adódó piacszűkülés áll.

A nagyvállalatok felének lényegében nem változott a termelése az elmúlt három hónapban, 19 százalékuk növekvő termelésről számolt be. A következő fél évben a cégek arra számítanak, hogy termelésük megmarad a mostani szinten. A TOP 100 vállalatok úgy vélik, hogy hat hónapon belül érdemben fognak változni a gazdasági körülmények az országban.

A kis- és középvállalkozások konjunktúra-indexe nem változott a tavalyi év negyedik negyedévéhez képest, továbbra is 90,2 százalékon áll. Az elmúlt három hónap teljesítményéről nyilatkozva a KKV-k 41 százaléka stabil, 29 százalékuk növekvő, 31 százalékuk pedig csökkenő termelésről számolt be. A rövid távra szóló prognózisok szerint a korábbi tendenciákhoz képest szerény mértékű pozitív elmozdulás érzékelhető: a KKV-k 43 százaléka szinten maradó, 35 százaléka bővülő és 22 százalékuk csökkenő teljesítményt vár tevékenységi körében.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.