2017. március 30. 13:07

Nagymértékben akadályozza az építőipar növekedését a kivitelezési költségek emelkedése és a szakképzett munkaerő hiánya, ami az építkezések elhúzódását is okozhatja - hívta fel a figyelmet a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó közleményében.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az előrejelzések szerint a teljes építőipari teljesítmény 8, illetve 12 százalékkal bővülhet 2017-ben és 2018-ban, a kereslet növekedése pedig példátlan mértékben megemelte a költségeket - írták.

Havas Dávid, a CBRE projekt menedzsment és építési szolgáltatások részlegének vezetője a közlemény szerint úgy vélte, a tervezett fejlesztések megvalósításának legnagyobb akadálya a jó és szakképzett munkaerő hiánya lesz a következő években, hiszen hiány van mérnökökből, építőipari munkásokból.

Így újul meg a Postapalota

Tavaly a CBRE az irodai és kiskereskedelmi egységek kialakításakor legalább 15-20 százalékos általános drágulást mért az előző évhez viszonyítva. A költségek növekedése mind az anyag-, mind a munkaerő árának emelkedésében tetten érhető, és ez a trend a CBRE előrejelzései szerint folytatódni fog.

Az iparág jelentős visszaesést könyvelhetett el a válság után és a várt fellendülés nem megy egyik napról a másikra, főleg miután a korábban rendelkezésre álló képzett munkaerő egy része közben kiköltözött Nyugat-Európába - írták. Emellett az új jelentkezők és a friss diplomások számának csökkenése okozta az építőiparban foglalkoztatottak számának drasztikus, 26 százalékos visszaesését 2007 és 2012 között. Azóta kismértékű javulás következett, de még 2015-ben is a válság előtti szint alatt volt a foglalkoztatottak száma a szektorban, így a munkaerőhiány továbbra is az iparág szűk keresztmetszete marad, annak ellenére, hogy a visszaesést valamennyire kompenzálja az építőipari folyamatok és eszközök modernizálódása - áll a közleményben.

MTI