2004. augusztus 9. 10:59

Az amerikai elszámolási szabályoknak kénytelenek megfelelni azok az európai vállalatok, melyeket az amerikai tőzsde jegyez és pénzügyi kimutatással rendelkeznek. Szakértők szerint 2007 a megfelelő időpont az eltérő rendszerek összehangolására.

Az amerikai számviteli szabályoknak kénytelenek megfelelni azok az európai vállalatok, melyeket az amerikai tőzsde jegyez és ott rendelkeznek pénzügyi kimutatással. Szakértők szerint 2007 a megfelelő időpont az eltérő rendszerek összehangolására.

Sokak szerint 2007 az ideális időpont a két kontinens szabályozásának összehangolására, néhány szakértő szerint azonban a dátum nagymértékben függ az Unióban 2005-ben változó nemzetközi számviteli standard (IFSR) sikerétől. Amennyiben pozitív visszajelzések lesznek, akkor Amerika két év tapasztalatából kell, hogy levonja a konzekvenciákat.

A problémák forrása, hogy azoknak az európai vállalatok, melyeket az amerikai tőzsdéken jegyeznek, két különböző éves kimutatást kell készíteni. Az egyiket a nemzeti számviteli szabályoknak megfelelően, míg a másikat az amerikai előírásokhoz igazítva. A vállalatok főként azt nehezményezik, hogy feltűnően nagy az eltérés a kimutatások között, ami jelentős többletmunkát eredményez, rontva ezzel a cég költségmutatóit.

2007 azért is tűnik megfelelő dátumnak az eltérő rendszerek megszűntetésére, mert ekkor dönt a Bizottság, hogy az egyesült államokbeli, kanadai és japán befektetők által alkalmazott számviteli szabályok megfelelnek-e az EU-ban alkalmazott elveknek.

Az amerikai értékpapír és tőzsde felügyelet, valamint a Bizottság között feszültséget okoz, hogy a Bizottság az amerikai mintát követő IAS 39 pontjának részbeni betartását indítványozta, holott ez a két rendszer konvergenciájának kerékkötőjévé válhat. Az amerikai szakértők örömmel látnák, ha még ebben az évtizedben megszületne a szabályok összehangolása, s ehhez egészében alkalmaznák az IAS 39 pontját.

(Menedzsment Fórum)