3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egyetlen hónap alatt megváltoztak a számok a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárnál.

Az MTI tudósítása szerint múlt héten egy szombathelyi előadásában azt mondta Cseresnyés Péter, a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, hogy az elmúlt 10 évben több mint 660 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon. Ezt annak rendje és módja szerint lényegében az összes portál változtatás nélkül lehozta, miközben egy hónappal korábban teljesen mást nyilatkozott az államtitkár, sőt 12 nappal korábban maga a nemzetgazdasági miniszter is.

Ők a legtöbbet kereső politikusok

2016.09.29
Az elmúlt 10 évben több mint 660 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma
(Cseresnyés Péter)

2016.09.17
"Az elmúlt hat évben 660 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma" (Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter)

2016.08.30
"Az elmúlt hat évben több mint 660 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma" (Cseresnyés Péter)

Felmerül a kérdés, hogy most vajon melyik az igaz? Első ránézésre 2:1 arányban a hat év alatt mért változat nyerne, sőt még második ránézésre is. A kormány részéről ugyanis meglehetősen szokatlan lépés lenne a legutóbbi 10 éves időszak változását kommunikálni. Jellemzően 2010 a vetítési alap, vagy a jól ismert, ám mára - egyelőre - használhatatlan "elmúlt 8 év".

Mit mondanak a számok?

A legfrissebb adatok szerint az augusztussal záródó három hónap átlagában a 15-74 éves korosztályban 4,386 millió foglalkoztatott volt Magyarországon. 2006 azonos időszakában 3,94 millió, vagyis a 10 év alatt bekövetkezett növekedés "mindössze" 445,8 ezer fő.

Ha 2010 azonos időszakához mérjük a változást, akkor már közelebb járunk a kommunikált számokhoz, hiszen 628,6 ezer fős a növekedés.

A teljesen helyes adatot azonban akkor kaphatjuk meg, ha a szakmailag helytelen bázisidőszakot vizsgálunk. Az adatokból kiderül ugyanis, hogy egy nyári időszakot hasonlítottak össze egy tavaszival, ami főleg a munkaerőpiac esetében nem túl szerencsés. Erős szezonalitás figyelhető meg az éven belüli lefutásban. Az év első fele jellemzően gyengébb számokat produkál - alacsonyabb foglalkoztatottságot és magasabb munkanélküliséget -, míg a nyári kora őszi hónapok hozzák a piac éven belüli tetőzését, vagyis a legjobb adatokat.

Tehát ha a 2010-es kormányváltás idejéhez, vagyis az április-június háromhavi átlaghoz viszonyítunk, akkor 657,5 ezer fős a növekedés.

Most tehát ezt egy kicsit félrenézte az államtitkár úr, ha az MTI tudósításába nem csúszott esetleg egy kis hiba.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!