2008. március 14. 13:14

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet stabilról negatívra rontotta Magyarország "BBB plusz" adósosztályzatának kilátását. Az elemzők szerint nőtt a kockázata annak, hogy a kormány nem tudja végigvinni a reformokat, ezért romlottak a kilátások.

"Az intézet szerint a reformpolitikát a hétvégi népszavazás, valamint egy újabb népszavazás lehetősége komolyan veszélyezteti. A befektetők szempontjából viszont a reformpolitika jelenti a biztosítékot" - olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében, melyben reagáltak a leminősítésre.

A Standard & Poor's úgy véli, hogy a magyar kormánynak folytatni kéne a reformokat, akkor újra stabillá válhat a most csökkentett minősítés. Ha a kormány folytatja a reformokat és kitart a konvergenciaprogram mellett, akkor a hitelminősítő azt pozitív jelként fogja értékelni - állítja a Pénzügyminisztérium.

A devizapiac eleinte negatívan értékelte az S&P leminősítését, a korábbi 257-es szintről 260 fölé ugrott az euró árfolyama. nem sokkal később azonban visszaesett az árfolyam a korábbi szint környékére.

MTI/Menedzsment Fórum