2017. július 11. 08:21

Az élelmiszerek áremelkedése az idősebbek pénztárcáját jobban apasztja.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A júniusi volt sorban a második hónap, amikor a nyugdíjasok fogyasztói kosara szerint számolt infláció nagyobb volt, mint a teljes fogyasztói kosár szerint számolt érték. A Központi Statisztikai Hivatal mai adatközése szerint az idősek inflációja 2,1 százalék volt a nyár első hónapjában, egy éves visszatekintésben. A szélesebb körre vetített infláció eközben 1,9 százalékos lett.

Egészen májusig fordított volt a helyzet: az idősekre számolt pénzromlás kisebb ütemű volt. Májustól viszont megtört a trend, abban a hónapban 2,2 százalékot mértek a nyugdíjas kosárra, 2,1 százalékot a teljes inflációra.

Január
Nyugdíjas infláció: 2%
Teljes: 2,3%
Február
Nyugdíjas infláció: 2,5%
Teljes: 2,9%
Március
Nyugdíjas infláció: 2,4%
Teljes: 2,7%
Április
Nyugdíjas infláció: 2,1%
Teljes: 2,2%
Május
Nyugdíjas infláció: 2,2%
Teljes: 2,1%
Június
Nyugdíjas infláció: 2,1%
Teljes: 1,9% 

Hogy ez mivel magyarázható? A kétféle fogyasztói kosár összetételével. A tapasztalatok szerint az idősebbek fogyasztásában nagyobb tételt tesznek ki az élelmiszerek, gyógyszerek, a lakhatással kapcsolatos kiadások. Márpedig egyes élelmiszereknél lendületes áremelkedést jegyzett fel a statisztikai hivatal. A cukor, a kenyér, a párizsi 5-10 százalékkal került többe, mint tavaly júniusban.

A sertéshús ára pedig ennél is nagyobb mértékben, 15,7 százalékkal emelkedett.

A jelek szerint a tavalyi áfacsökkentés (amikor 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött az adó bizonyos sertéshúsok esetében) árvisszaszorító hatása ma már egyáltalán nem érvényesül.

A comb kilójának ára januárban 1450 forint volt a KSH szerint, júniusban pedig már 1480 forintot kellett fizetni a boltban. A gépsonka 2050 forintról 2150 forintra drágult, a párizsi 1300 forintról 1370 forintra.

Az egyik legdurvább árkülönbséget azonban nem is ezeknél a készítményeknél jegyezték fel, hanem a kávénál: az év eleji 681 forint után most már 723 forintot kell fizetni a 250 grammos őrölt kiszerelésért.

A baromfihús esetében jobb hírekkel tudunk szolgálni: a szárnyasok ára 15,8 százalékkal csökkent. Ennek a húsfélének is csökkent az áfája, és mivel friss, év eleji intézkedésről van szó, nyilván ennek betudhatóan lett olcsóbb a baromfi. Például a bontott csirke kilója 673 forintról 653 forintra csökkent nyárra.

A tojás áfája is kisebb lett, de itt nem látni az árbefolyásoló hatást: januárban 367 forintot kellett fizetni a 10 darabos szettért, júniusba pedig 366 forintot. Persze lehet, hogy az adócsökkentés nélkül sokkal drágább lenne a tojás.

Összességében azonban az élelmiszerek ára 3,1 százalékkal emelkedett júniusban, amit megéreznek a nyugdíjasok. A következő időszakban főleg a zöldségek, gyümölcsök ára határozhatja meg az élemiszerek körében az inflációt. Kérdés, az aszályos júniusra érkező viharos napok mekkora kárt okoztak a termésben.

A KSH közlése szerint a többi termékcsoport közül a szeszes italok, dohányáruk 4,6 százalékkal drágultak, a háztartási energia 0,7 százalékkal, a szolgáltatások 1,4 százalékkal, az egyéb cikkek (gyógyszer, üzemanyag) 0,9 százalékkal, a ruházkodási cikkek 0,2 százalékkal. A tartós fogyasztási cikkekért viszont 0,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, de ez a tétel nem meghatározó az idősek fogyasztásában.