4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az előző havihoz hasonló lehet, vagy kismértékben gyorsulhatott a magyarországi infláció éves üteme júniusban - jósolják piaci elemzők a szerdai adatismertetés előtt.

Az MTI felmérésébe bevont nagy londoni elemző és befektetési cégek 5,3-5,5 százalék közötti prognózisokat adtak a teljes kosárra számolt tizenkét havi júniusi inflációra. Májusban komoly piaci meglepetést okozott, hogy a tizenkét havi magyarországi inflációs ütem az áprilisban mért 5,7 százalékról 5,3 százalékra lassult. Az akkori előrejelzések zöme 5,8 százalékos májusi éves inflációt valószínűsített, és azok az elemzők is csak 5,6 százalékig lassuló ütemmel számoltak, akik megjósolták, hogy májusban alacsonyabb lesz az éves infláció az előző havinál.

A 4cast közgazdászai visszaidézték, hogy egy hónappal korábban jelentős lefelé ható inflációs meglepetést okoztak a feldolgozatlan élelmiszerek. A cég elemzői most változatlan, 5,3 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsítettek júniusra, megjegyezve, hogy erre a prognózisra továbbra is az élelmiszerkomponens jelenti a fő kockázatot. Ha a múlt havi meglepetés "csak kilengés volt a szezonális folyamatokon belül", akkor ezt júniusban visszalendülés követhette, ha azonban nemcsak egyszeri jelenségről volt szó, akkor lehetséges, hogy ismét "szelíd" teljes körű inflációs adat lát napvilágot - hangsúlyozták a 4cast elemzői. A szakértők kiemelték azt is, hogy számításaik szerint az üzemanyagok jelentős múlt havi árcsökkenése 0,1 százalékpontnál valamivel többet lefaraghatott az éves összevetésű magyarországi inflációból.

A Goldman Sachs (GS) előrejelzése ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy az éves bázishatások belépése miatt júniusban 5,5 százalékra gyorsulhatott a tizenkét havi magyar infláció, tekintettel arra, hogy a tavalyi azonos hónapban a közép-európai gazdaságok mindegyikében jelentősen lassult az inflációs ütem. A GS elemzői szerint azonban a "nagyon gyenge" belső kereslet ezzel együtt is dezinflációs tényezőként hathatott.

A ház azzal számol, hogy a nyár folyamán a magyarországi infláció még tovább gyorsul, és szeptemberben tetőzik. Onnan viszont lassulásnak indul, és 2013-ban a jegybank 3 százalékos célszintjére süllyed. Erre az előrejelzésre a Goldman Sachs elemzői szerint az adóintézkedések hatása és a forint esetleges újbóli gyengülése jelent felfelé ható kockázatot.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni szakelemzői 5,4 százalékos júniusi éves inflációt valószínűsítettek. Közölték: számításaik szerint a jelentős éves negatív bázishatás által a tizenkét havi élelmiszerár-inflációra gyakorolt felhajtóerőt csak részben ellensúlyozta az energiaárak gyengülő inflációja és a maginfláció lassulása. A JP Morgan londoni elemzői szerint júliusban "újabb inflációs megugrásra" kell számítani a belépő új szektoradók miatt.

A Bank of America-Merrill Lynch (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői - ugyancsak az élelmiszerárakban jelentkező alacsony éves bázisra hivatkozva - 5,5 százalékra gyorsuló júniusi tizenkét havi magyarországi inflációt valószínűsítettek előrejelzésükben. A  Barclays közgazdászai is 5,5 százalékos júniusi éves inflációt jósoltak, szintén arra a véleményükre hivatkozva, hogy éves összevetésben valószínűleg emelkedtek az élelmiszerárak, és ezt csak részben ellentételezte az energiaárak csökkenése.

A Barclays Research elemzői közölték: az egy hónappal korábbi, meglepően alacsony inflációs adatok ellenére a térség több más országában is arra számítanak, hogy júniusban gyorsulni kezdett az infláció, tekintettel arra, hogy a globális monetáris kondíciók enyhülése nyomán emelkedésnek indultak a nyersanyagárak, és az élelmiszerárak globális emelkedése is most már várhatóan elkezdi éreztetni felhajtó hatását a térségi inflációs adatokban.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!