2014. március 31. 05:40

Orbán Viktor szerint hazánk Európa harmadik legiparosodottabb országa, az Eurostat adatai szerint azonban messze vagyunk még a dobogós helyezéstől. Igaz, ami igaz, a januári adatok bizakodásra adnak okot.

Orbán Viktor az elmúlt hetekben több alkalommal is azt állította, hogy hazánk Németország és Csehország után már a harmadik legiparosodottabb nemzet Európában. Az Eurostat 2013-as adatai ezt a kijelentést nem támasztják alá. Magyarország az iparnak a GDP-hez viszonyított arányát tekintve tavaly a 6. helyen állt. Ezzel ráadásul még rontottuk is pozíciónkat 2012-höz képest, ugyanis Litvánia egy év alatt megelőzött minket.

Orbán Viktor beszédeiben úgy tűnik, hogy három országról, Romániáról, Szlovákiáról és Litvániáról feledkezett meg. Az uniós tagállamok 15 százalékos iparosodottságát ugyancsak alábecsülte: 2013-ban a 13 071 milliárd eurós GDP-hez 2 202 milliárd eurós ipari termelés társult, amely 16,8 százalékos arányt jelent.

A hazai GDP egyébként 2010 óta 100 milliárd euró alatt stabilizálódott, míg ipari termelésünk volumene 22 milliárd euró alatt maradt. Ha optimisták vagyunk és feltételezzük, hogy a gazdaságunk növekedése folytatódik, akkor a húzóágazatoknál (mezőgazdaság, építőipar) is jobban erősödő ipari termelésre van szükségünk.

Az avatóünnepségek ellenére stagnál az ország

Ha csak az ipari termelés volumenét vizsgáljuk, függetlenül a nemzeti összterméktől, kiderül, hogy miközben Magyarország egy helyben toporgott, Románia több mint 10 milliárd eurós többletet termelt. Szomszédunk ipari termelése már közel kétszerese a miénknek, és lényegében utolérte Csehországot. A régió legerősebb iparát kétségtelenül Lengyelország tudhatja magáénak, a növekedés tekintetében viszont - Románia mellett - Litvánia és Bulgária teljesítménye is figyelemreméltó.

Hazánk stagnálása felvet néhány kérdést: mialatt számos új termelőegységet adtak át az országban az elmúlt években, elég csak a Mercedes, az Audi vagy az Opel üzemeire gondolni, a másik oldalon kapacitáscsökkenés, vagy rosszabb esetben üzembezárás (Panasonic, Nokia, Sony) rontja a számokat.

Valami elindult januárban

Bár az egyhavi adatokat sok tényező torzíthatja, a januári számok alapján bizakodhatunk. A legfrissebb Eurostat adatokból kiderült, hogy Magyarország ipari termelése 2013 első hónapjához képest 6,1 százalékkal bővült. Ugyancsak a januári számok alapján Lengyelország 6,4, Románia  pedig 10,5 százalékkal bővült. Csehországról és Szlovákiáról az Eurostat még nem közölt adatokat. A legnagyobb visszaesést Málta (12 százalék) és Lettország (11 százalék) ipara szenvedte el.  Az Európai Unió 28 tagállama eközben 2,4, míg az eurózóna országai 2,1 százalékos növekedést mutattak.

Az EU és az eurózóna ipari termelése (forrás: Eurostat)

Szász Péter
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.