6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Elsősorban az élelmiszerárak emelkedtek márciusban, a cukorért például 29,6 százalékkal kellett többet fizetni, mint februárban - derül ki a kedden megjelent adatokból. Emellett egy másik alapvető élelmiszer, a liszt is tizedével drágult. Mfor.hu-háttér.

2011. márciusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 1,1 százalék volt, 2010. márciushoz viszonyítva az árak 4,5 százalékkal növekedtek. Az első három hónapban átlagosan 4,2 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

Elszállt a cukor ára

Februárhoz viszonyítva egy hónap alatt az élelmiszerek árai 2 százalékkal emelkedtek. Növekedett a cukor (29,6 százalék), a liszt (10,5 százalék), a péksütemények (4,5 százalék), a kenyér (3,6 százalék) és az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – (2,6 százalék) ára. Így nem csoda, hogy a nyugdíjas fogyasztói-árindex az átlagos inflációnál erősebben, 1,2 százalékkal nőtt egy hónap alatt, így év per év alapon már 5,3 százaléknál jár.

"Magyarországon a cukorgyártás legfőbb alapanyagának, a cukorrépának a termesztése az 1960-as évektől számítva 1991-ben volt a legszámottevőbb, akkor közel 5,9 millió tonnát termesztettek. A termelés visszaesése 2006 óta tart, amit tovább fokozott, hogy az Európai Unió 2008-ban csökkentette a cukorkvótát" - olvasható a KSH aktuális cikkében. Az alternatív szántóföldi növények magasabb jövedelmezőségének hatására a gazdák jelentős része, mintegy négyötöde hagyott fel a cukorrépa-termesztéssel. A hazai termelés azóta folyamatosan csökken, 2010-ben 754 ezer tonna volt, ami mintegy egyötöde a 2005. évinek - teszik hozzá.

Az 1990-es évek elején még tizenkét cukorgyár működött Magyarországon, amelyeket európai multinacionális cukoripari vállalkozások vásároltak meg. 2004-re öt üzem maradt meg. 2007-ben további bezárások történtek, jelenleg egy cukorgyár üzemel Kaposváron. Korábban a hazai cukortermelés nyereséges volt, ám a belföldi értékesítési kvóta, amit az Európai Unió 105 ezer tonnában határozott meg, valamint a cukorrépa árának 36 százalékos csökkenése a termelés zsugorodásához vezetett. A fogyasztási igények is jelentősen megváltoztak az utóbbi években, 1998 óta folyamatosan csökken az egy főre jutó cukorfogyasztás: 1998-ban 41, a legutolsó rendelkezésre álló adat szerint 2008-ban 32 kg volt.

A cukor fogyasztói ára a 2010. évi 7 százalékos csökkenés után ugrásszerűen megemelkedett, 2011 februárjában 28,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel azelőtt. A cukor ára nálunk 25 százalékos fogyasztási adót tartalmaz, míg más országokban, például Szlovéniában kedvezményes (8,5 százalék) áfakulccsal adózik. Mindezekre jött még rá a február-márciusban tapasztalt pánik, amikor sokan attól tartottak, hogy nem lesz elég cukor az üzletekben, ezért elkezdték felvásárolni a készleteket. Márciusban a cukor éves áremelkedése már 67,3 százalék volt.

Egy év alatt is az élelmiszerek ára nőtt nagyon

Februárban az átlagosnál nagyobb mértékű volt az áremelkedés a ruházkodási cikkek körében is (2 százalék), az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. A háztartási energia szintén átlag felett, 1,5 százalékkal drágult, ezen belül az elektromos energia ára 4 százalékkal nőtt. Az átlagot meghaladó mértékben emelkedett az egyéb cikkek ára is (1,3 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok 3,4 százalékkal drágultak. A szolgáltatások körében bár átlag alatti, 0,6 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető, de hosszú hónapok óta ez a legmagasabb érték, ami a másodlagos, átgyűrűződő inflációs nyomás veszélyeire utalhat. A szeszes italok, dohányáruk árai nem változtak, a tartós fogyasztási cikkekért pedig átlagosan 0,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, az előző hónaphoz viszonyítva.


Egy év alatt a liszt (59 százalék), az étolaj (24 százalék), az idényáras élelmiszerek (20,2 százalék), a sajt (10,9 százalék) és a tej (10,8 százalék) ára. Árcsökkenés következett be a tojás (7,4 százalék) és a sertészsiradék (5,1 százalék) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 8,2 százalékkal növekedett a háztartási energia ára, ezen belül a vezetékes gáz ára 16,5 százalékkal, a távfűtésé 10 százalékkal nőtt. Szintén átlag felett, 6,4 százalékkal drágultak az egyéb cikkek, ezen belül a járműüzemanyagok ára 16,9 százalékkal, a gyógyszerek, gyógyáruké 2 százalékkal nőtt. A szolgáltatások átlag alatti, 2,1 százalékos árnövekedésén belül a csatornadíj 9,7, a szemétszállítás 5,6, a vízdíj 4,1 százalékkal drágult. Szintén átlag alatt, 0,8 százalékkal emelkedtek a szeszes italok, dohányáruk, 0,5 százalékkal a ruházkodási cikkek árai. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.


Mi lesz így az alapkamattal?

Az infláció alakulása rendszerint hatással van a jegybanki alapkamatra, hiszen a Magyar Nemzeti Bank fő célja az árstabilitás elérése, konkrétabban a 3 százalékos infláció. A legutóbb közzétett inflációs jelentésben az idei évre 4 százalékos áremelkedéssel számolnak a jegybank szakemberei, tehát a mostani 4,5 százalékos éves inflációs adat akár egy kamatemelést is hozhat. Különösen úgy, hogy a maginfláció 2,5 százalékra nőtt, ami 9 havi csúcsot jelent és utoljára 2010 júniusában állt ennél magasabban, amikor a 2009-es áfaemelés hatásai még utoljára szerepeltek az inflációs mutatóban.

Kérdés, hogy a februárról márciusra tapasztalt 1,1 százalékos inflációban mekkora volt az egyszeri hatás, például a cukorhiány miatt kialakult felvásárlási pánik. Valószínű, hogy a Monetáris Tanács április végén kiváró álláspontra helyezkedik, hátha a következő hónapokban visszakorrigál az infláció a prognózishoz.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a következő hónapokban kettős hatás érvényesülhet: egyrészt a forint erősödése lassan megjelenhet az árakban, azonban az üzemanyagárak emelkedését egyelőre csak tompítani tudja, míg a tartós fogyasztási cikkek és egyes szolgáltatások árai kissé csökkenhetnek. A nyomott belső kereslet szintén csupán tompítani tudja a nyers élelmiszerárak megjelenését a feldolgozott élelmiszerárakban. Így az infláció a következő hónapokban 4,3-4,5 százalék között alakulhat, majd a bázishatások, az erősebb forint, és a csak lassan felépülő fogyasztás hatására az év végéig fokozatosan mérséklődhet. A magas idei bázis miatt az infláció a jövő év második felében elérheti a 3 százalékos inflációs célt, ehhez azonban huzamosabb ideig az alapkamat 6 százalékon tartása lehet szükséges. Az idei átlagos infláció 4 százalék, a jövő évi 3,06 százalék lehet. 

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!