2p

Hiába a látványos tavalyi GDP-növekedés, egy friss statisztika szerint az EU-hoz történő felzárkózásban semmit sem léptünk előre.

Az egy főre jutó vásárlóerő-paritáson számolt GDP az uniós átlag 68 százaléka volt tavaly, ez éppen megegyezik az egy évvel korábbival. Vagyis semmit sem sikerült előrébb jutnunk a felzárkózást illetően. Ez azonban nem az egyedüli rossz hír Magyarország számára, ennél rosszabbul ugyanis mindössze 4 ország teljesített tavaly: Lettország, Horvátország, Románia és Bulgária.

Így egyben ez azt is jelenti, hogy Magyarország még a visegrádi országokhoz képest is lemaradásban van. Közvetlenül előttünk áll Lengyelország 69 százalékkal, előtte Szlovákia 77 és Csehország 85 százalékkal.

A rangsor élén, bőven az EU-átlagot meghaladó egy főre jutó GDP-vel, 271 százalékkal Luxemburg szerepel, mögötte jókora lemaradásban Írország 145 százalékkal, a dobogó harmadik fokán pedig Hollandia áll 129 százalékkal.

A kedvezőtlen adat mellett érezhetően rosszabbul élnek a magyarok az átlaghoz képest, hiszen az egy főre jutó fogyasztásban még előnytelenebb lett a helyezésünk. A magyar 62 százalékos adatnál csak a horvát és román 58 százalék és a bolgár 51 százalék volt rosszabb.

A lengyelek 74 százalékkal, a csehek 76-tal, a szlovákok pedig 77 százalékos egy főre eső fogyasztással szerepelnek előttünk.

Az élen ezúttal is Luxemburg áll 137 százalékkal, mögötte a németek 124 és az osztrákok 119 százalékkal.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!