2016. április 20. 03:25

Néhány kisebb megingást leszámítva szinte folyamatosan mélyül a bérszakadék a legmagasabb és a legalacsonyabb átlagos nettó bérrel rendelkező megyék között.

Tavaly év végére az átlagos országos nettó bér 162 275 forint volt Magyarországon, ami 4,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A legmagasabb nettó fizetés továbbra is Budapesten érhető el: 208 966 forint, ami 28,7 százalékkal magasabb az országos átlagnál. Ezt Győr-Moson-Sopron megye követi 169 904 forintos nettóval, a harmadik helyre pedig lényegében az országos átlagos nettó bér sorolható.

Vagyis mindössze két megyében keresnek az átlagnál jobban, ami azt is jól mutatja, mennyire felhúzza a statisztikát a fővárosi nettó. Ha ezt kivennék a számításból, akkor már rögtön csak 137 727 forintos nettót kapnánk,

ami elnézve a megyei adatokat, sokkal közelebb állhat országos szinten a valósághoz.

A budapesti kimagasló bérrel szemben a legkisebb átlagos nettó bér Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez kapcsolódott, 111 680 forint, ami mindössze 1,6 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A minimális növekedés és az alacsony érték hátterében meghatározó szerepet tölt be a közfoglalkoztatás. A munkaerőpiaci szempontból problémásabb területen ugyanis sokkal nagyobb volumenű az állami foglalkoztatásnak eme formája, melynek a minimálbérnél is alacsonyabb fizetése lehúzza a megyei átlagot.

Mindesetre ez nem változtat azon a tényen, hogy tavaly év végén

a legmagasabb és a legalacsonyabb átlagos nettó bért regisztráló megyék között 87,1 százalékos volt a különbség. Vagyis a fővárosban ennyivel magasabb az átlag, mint Szabolcs megyében.

A differencia pedig ezzel eddig még nem látott csúcsára emelkedett: 2014 végén a különbség még "csak" 81,9 százalék volt, 2013 végén pedig 75,8 százalék.

A defláció segített

2015 egészében 0,1 százalékos árcsökkenést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal, ami azt jelenti, hogy reálszinten kicsit minden megyében többet értek a nettók annál, mint amennyivel nominálisan növekedtek. Az országos átlag így 4,3 százalékkal ért többet, a fővárosi fizetés átlagosan 4,6, a szabolcsi pedig 1,7 százalékkal.

A legnagyobb reálszintű növekedés egyébként Csongrád (6,7 százalék), Tolna (6,6 százalék) és Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt (6,2 százalék).

Valamiben a felcsúti foci is világelső

Székely Sarolta
mfor.hu