2007. augusztus 10. 14:11

Hétfőn éjfélkor lejár a regisztrációs adó részleges visszatérítésére irányuló kérelmek benyújtási határideje - tájékoztatta a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága az MTI-t.

A fővámhivatalok nyitvatartási idején belül személyesen, a nyitvatartási időn túl hétfőn éjfélig postai úton van lehetőség a kérelmek benyújtására annál a fővámhivatalnál, amely a regisztrációs adót eredetileg kiszabta. A jogvesztő határidő lejárta után a hatóságok automatikusan visszautasítják a beérkező igényeket.

Az augusztus 3-i összesítés szerint 18 812 esetben, kamatokkal együtt 4,5 milliárd forintot térített vissza a Vám- és Pénzügyőrség (VP) a regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény 2007. február 15-i hatályba lépése óta. Frissebb, az augusztus 10-ig lezárt adatokat hétfőn hozza nyilvánosságra a vámhatóság, míg a végleges adatokkal várhatóan csak a jövő hét közepétől rendelkezik majd a VPOP.

Eddig mintegy 26 783 beadvány érkezett a Vám- és Pénzügyőrséghez. A fővámhivatalok a törvényi feltételek hiánya miatt eddig jogerősen 642 kérelmet utasítottak el, amelyekhez zömében a kérelmezők nem csatolták a szükséges okmányokat, bizonylatokat.

Az előzetes felmérés szerint mintegy 73 ezer kérelemmel és mintegy 8-10 milliárd forint visszafizetésével számolt a VP, ugyanis 2004. május 1. és 2005. december 31. között ennyi használt gépjármű után fizették meg a regisztrációs adót, aminek egy bizonyos részét igényelhették vissza az ügyfelek.

A tapasztalatok szerint többnyire azok kezdeményezik a regisztrációs adó részleges visszatérítését, akik korábban saját nevükben fizették meg az adót, és azt másra nem hárították át - mondta a szóvivő.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.