TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. augusztus 13. 10:34

Júniusban is visszaesett az ipari termelés az euróövezetben; az előző hónap utáni ismételt csökkenés meglepte az elemzőket.

A mutató havi összevetésben 0,3 százalékkal esett vissza - közölte szerdán az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat). A piac 0,3 százalékos növekedést várt. Májusban 1,1 százalékkal esett vissza az ipari termelés a közös pénzt használó térségben.

Éves összevetésben nem változott az ipari termelés üteme a májusi 0,6 százalékos növekedés után. Ez egyéves mélypont. A friss adat tovább hűtötte azokat a reményeket, amelyek szerint idén fellendül a növekedés Európában egy évvel azután, hogy a térség kilábalt a recesszióból.

Az Eurostat csütörtökön ismerteti, hogyan alakult a második negyedévben az euróövezeti tagországok összesített hazai összterméke (GDP). Az Európai Unió mind a 28 tagját alapul véve 0,7 százalékkal nőtt az ipari termelés éves összevetésben, és 0,1 százalékkal csökkent májushoz képest. Éves összehasonlításban Magyarországon bővült a legnagyobb mértékben, 11,3 százalékkal az ipari termelés. Havi összevetésben a magyar növekedés (1,8 százalék) a harmadik legjobb az Európai Unióban.

Kapcsolódó anyagunk - Tolna és Nógrád a két júniusi fekete bárány


Az EU-tagállamok közül Görögországban volt a legsúlyosabb (6,9 százalék) az ipari termelés visszaesése az elmúlt egy évben.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.