Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államadós-besorolását a Standard & Poor's, elsősorban arra hivatkozva, hogy a görög kormány a jelek szerint a nyugdíjak folyósítását és az egyéb hazai fizetési kötelezettségek teljesítését a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szembeni adósság törlesztése elé sorolja.

A nemzetközi hitelminősítő szerdán késő este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "CCC plusz"-ról egy fokozattal "CCC"-re rontotta a hosszú futamidejű görög államadósság osztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings is ezzel azonos besorolással tartja nyilván a görög államadósságot.

A Standard & Poor's indoklása szerint a szerdai leminősítés tükrözi a cég azon véleményét, hogy ha nem születik megállapodás Görögország és hivatalos hitelezői között, a görög kormány valószínűleg tizenkét hónapon belül törlesztési csődbe kerül a kereskedelmi hitelezőkkel szembeni adósságaival.

A hitelminősítő szerint ha nem lesz fordulat a nominális hazai össztermék (GDP) növekedési pályájában, és ha elmarad a görög közszféra mélyreható reformja, akkor Görögország adóssághelyzete végképp fenntarthatatlannak bizonyul.

Az S&P becslése szerint az eurójegybank (EKB) által a görög bankoknak és a görög gazdaságnak nyújtott finanszírozás értéke meghaladja a görög GDP-érték 60 százalékát.

A hitelminősítő szerint a bankbetétállomány folyamatos kivonása azonban így is növeli annak valószínűségét, hogy a görög kormány tőkekorlátozásokat vezet be a további betétkiáramlás megfékezésére, és az euró mellett párhuzamos valutát vezet be.

Még ha sikerül is megállapodásra jutni a hivatalos hitelezőkkel a következő két hétben, a Standard & Poor's szerint a jelenlegi helyzetben egy ilyen megállapodás legfeljebb szeptemberig fedezné Görögország adósságszolgálati kötelezettségeinek finanszírozási igényeit.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.