2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államadós-besorolását a Standard & Poor's, elsősorban arra hivatkozva, hogy a görög kormány a jelek szerint a nyugdíjak folyósítását és az egyéb hazai fizetési kötelezettségek teljesítését a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szembeni adósság törlesztése elé sorolja.

A nemzetközi hitelminősítő szerdán késő este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "CCC plusz"-ról egy fokozattal "CCC"-re rontotta a hosszú futamidejű görög államadósság osztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings is ezzel azonos besorolással tartja nyilván a görög államadósságot.

A Standard & Poor's indoklása szerint a szerdai leminősítés tükrözi a cég azon véleményét, hogy ha nem születik megállapodás Görögország és hivatalos hitelezői között, a görög kormány valószínűleg tizenkét hónapon belül törlesztési csődbe kerül a kereskedelmi hitelezőkkel szembeni adósságaival.

A hitelminősítő szerint ha nem lesz fordulat a nominális hazai össztermék (GDP) növekedési pályájában, és ha elmarad a görög közszféra mélyreható reformja, akkor Görögország adóssághelyzete végképp fenntarthatatlannak bizonyul.

Az S&P becslése szerint az eurójegybank (EKB) által a görög bankoknak és a görög gazdaságnak nyújtott finanszírozás értéke meghaladja a görög GDP-érték 60 százalékát.

A hitelminősítő szerint a bankbetétállomány folyamatos kivonása azonban így is növeli annak valószínűségét, hogy a görög kormány tőkekorlátozásokat vezet be a további betétkiáramlás megfékezésére, és az euró mellett párhuzamos valutát vezet be.

Még ha sikerül is megállapodásra jutni a hivatalos hitelezőkkel a következő két hétben, a Standard & Poor's szerint a jelenlegi helyzetben egy ilyen megállapodás legfeljebb szeptemberig fedezné Görögország adósságszolgálati kötelezettségeinek finanszírozási igényeit.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!