3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A várakozástól alaposan elmaradó, 3,9 százalékos májusi éves inflációs ütem javítja valamelyest a távlati inflációs kilátásokat Magyarországon, nem növeli ugyanakkor annak az esélyét, hogy a magyar jegybank (MNB) a közeljövőben csökkenti alapkamatát - vélekedtek a londoni elemzők.

A szerdai adatismertetés előtt a londoni elemzők 4,2-4,5 százalék közötti inflációs előrejelzéseket adtak májusra; prognózisaik átlaga 4,4 százalék volt.

A májusi adatok bejelentése után a Barclays Capital elemzői közölték: előrejelzésük szerint a tizenkét havi összevetésű magyarországi inflációs számok az idei év hátralévő részében a múlt havihoz közeli szinteken maradnak. A ház 2011 végére 3,8 százalékos éves inflációt vár, és azzal számol, hogy 2012-ben 3,3 százalékra lassul tovább az ütem.

A Barclays Capital szerint ugyanakkor azt is, hogy a májusi inflációs számok ellenére változatlanul "óvatosan" ítélik meg az MNB-kamatkilátásokat.

A ház szerint úgy tűnik, hogy az új tagokkal kiegészült monetáris tanácsot sem aggasztja kevésbé az infláció, és a testület kommunikációs nyelvezete ebben a tekintetben továbbra is "meglehetősen konzervatív".

Mindemellett Magyarország változatlanul ki van téve a devizaárfolyam-kockázatoknak, ami valószínűtlenné teszi, hogy az MNB "kamatcsökkentési kísérletezésre vállalkozna", mert ezzel forintgyengülést kockáztatna, és ez kedvezőtlen hatással járna a háztartások pénzügyi helyzetére - fejtegették a Barclays Capital londoni felzárkózó piaci elemzői.

A ház szerint a jegybanki kamatcsökkentés esélye "meglehetősen csekély" Magyarországon. A cég elemzői szerint a jó magyarországi inflációs számok és más felzárkózó piaci jegybankok várható kamatemelései együtt azt jelenthetik, hogy az MNB-alapkamat "igen hosszú ideig" a jelenlegi 6,00 százalékon maradhat.

A JP Morgan szerint "a májusi meglepetés" valamelyest javította a magyarországi inflációs kilátásokat. A cég továbbra is azzal számol, hogy az infláció üteme szeptemberre visszagyorsul, de azt most már - korábbi várakozásával ellentétben - valószínűtlennek tartja, hogy akkor 5 százalékos tizenkét havi ütemen tetőzne az infláció.

A JP Morgan elemzői szeptember után újbóli lassulást várnak, de továbbra is azt jósolják, hogy az infláció 2012-ben is még a 3 százalékos cél felett marad.

A ház közölte: kitartanak azon nézetük mellett is, hogy a következő MNB-kamatmódosítás nagyobb eséllyel lesz kamatemelés, mint kamatcsökkentés.

A JP Morgan az idei negyedik negyedévre vár egy negyed százalékpontos emelést, azzal indokolva ezt az előrejelzését, hogy a magyarországi maginfláció várhatóan fokozatosan gyorsulni fog, a forint várt árfolyama  nem lesz elég egy esetleges költségoldali sokk hatásainak ellentételezésére - a ház az idei második félévre 265 forintos átlagos euróárfolyamot jósol -, emellett kamatemelések valószínűsíthetők a többi közép-kelet-európai országban és az euróövezetben is.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!