TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. június 15. 11:59

A várakozástól alaposan elmaradó, 3,9 százalékos májusi éves inflációs ütem javítja valamelyest a távlati inflációs kilátásokat Magyarországon, nem növeli ugyanakkor annak az esélyét, hogy a magyar jegybank (MNB) a közeljövőben csökkenti alapkamatát - vélekedtek a londoni elemzők.

A szerdai adatismertetés előtt a londoni elemzők 4,2-4,5 százalék közötti inflációs előrejelzéseket adtak májusra; prognózisaik átlaga 4,4 százalék volt.

A májusi adatok bejelentése után a Barclays Capital elemzői közölték: előrejelzésük szerint a tizenkét havi összevetésű magyarországi inflációs számok az idei év hátralévő részében a múlt havihoz közeli szinteken maradnak. A ház 2011 végére 3,8 százalékos éves inflációt vár, és azzal számol, hogy 2012-ben 3,3 százalékra lassul tovább az ütem.

A Barclays Capital szerint ugyanakkor azt is, hogy a májusi inflációs számok ellenére változatlanul "óvatosan" ítélik meg az MNB-kamatkilátásokat.

A ház szerint úgy tűnik, hogy az új tagokkal kiegészült monetáris tanácsot sem aggasztja kevésbé az infláció, és a testület kommunikációs nyelvezete ebben a tekintetben továbbra is "meglehetősen konzervatív".

Mindemellett Magyarország változatlanul ki van téve a devizaárfolyam-kockázatoknak, ami valószínűtlenné teszi, hogy az MNB "kamatcsökkentési kísérletezésre vállalkozna", mert ezzel forintgyengülést kockáztatna, és ez kedvezőtlen hatással járna a háztartások pénzügyi helyzetére - fejtegették a Barclays Capital londoni felzárkózó piaci elemzői.

A ház szerint a jegybanki kamatcsökkentés esélye "meglehetősen csekély" Magyarországon. A cég elemzői szerint a jó magyarországi inflációs számok és más felzárkózó piaci jegybankok várható kamatemelései együtt azt jelenthetik, hogy az MNB-alapkamat "igen hosszú ideig" a jelenlegi 6,00 százalékon maradhat.

A JP Morgan szerint "a májusi meglepetés" valamelyest javította a magyarországi inflációs kilátásokat. A cég továbbra is azzal számol, hogy az infláció üteme szeptemberre visszagyorsul, de azt most már - korábbi várakozásával ellentétben - valószínűtlennek tartja, hogy akkor 5 százalékos tizenkét havi ütemen tetőzne az infláció.

A JP Morgan elemzői szeptember után újbóli lassulást várnak, de továbbra is azt jósolják, hogy az infláció 2012-ben is még a 3 százalékos cél felett marad.

A ház közölte: kitartanak azon nézetük mellett is, hogy a következő MNB-kamatmódosítás nagyobb eséllyel lesz kamatemelés, mint kamatcsökkentés.

A JP Morgan az idei negyedik negyedévre vár egy negyed százalékpontos emelést, azzal indokolva ezt az előrejelzését, hogy a magyarországi maginfláció várhatóan fokozatosan gyorsulni fog, a forint várt árfolyama  nem lesz elég egy esetleges költségoldali sokk hatásainak ellentételezésére - a ház az idei második félévre 265 forintos átlagos euróárfolyamot jósol -, emellett kamatemelések valószínűsíthetők a többi közép-kelet-európai országban és az euróövezetben is.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.