2017. november 9. 12:08

A sportszerek, játékok, valamint az egészségügyi szolgáltatások is hozzájárultak ahhoz, hogy az infláció és a maginfláció is lassuljon októberben. Az idén 2,3 százalék körüli éves átlagos infláció várható, gyorsulásra jövő májusig nem lehet számítani, 2018 decemberében azonban már 3 százalék fölé kerülhet az árindex.

Idén októberben 2,2 százalékos volt a 12 hónapra visszatekintő infláció, ami megfelel a piaci várakozásoknak. Az élelmiszerek az átlag felett - 3,3 százalékkal - drágultak. A kiskereskedelmi forgalom motorját jelentő tartós fogyasztási cikkek ára stagnált. Egyelőre nem látszik a tartós fogyasztási cikkek árán a keresletbővülés által generált árnyomás. Ez részben annak is köszönhető, hogy a kereskedők még a mostaninál jobb, 303-305 forintos euróárfolyamon szerezhettek be tartós fogyasztási cikkeket” - értékelte a friss adatokat Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

A maginfláció lassult: a szeptemberi 2,9 százalékról 2,7 százalékra mérséklődött. Ez Németh Dávid szerint azért van, mert a ruházati cikkek ára a tavalyinál egyenletesebben alakult. Szintén hozzájárult a lassuláshoz, hogy az egészségügyi szolgáltatások ára tavaly októberben az előző hónaphoz képest 1 százalékkal nőttek, idén viszont stagnáltak. A sportszereknél és a játékoknál tavaly 6 százalékos volt a havi drágulás, az idén viszont csak 1 százalék alatti volt a tempó ezeknél a cikkeknél.

A szakember szerint az idén az éves átlagos infláció 2,3 százalék körül alakulhat, a decemberi mutató a 2 százalék közeli szinten maradhat. “Jövő év májusáig nem várható gyorsulás. 2018 utolsó negyedévében viszont már 3 százalék feletti szintre gyorsulhat” - mondta Németh Dávid. Azt is hozzátette, hogy az infláció már az idén is a rugalmasan kezelt jegybanki 3 plusz/mínusz 1 százalékos sávban volt. Az MNB kommunikációjából arra lehet következtetni, hogy a jegybank az inflációs célsáv felső egyharmadába terelné az árindexet.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.