2016. szeptember 29. 03:07

Szerdán derült ki, hogy egy év alatt 6 helyet veszített Magyarország a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában.

A legfrissebb felmérés szerint Magyarország a vizsgált 144 ország közül a 69. helyet foglalja el a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában. Ez amellett, hogy 6 hellyel rosszabb az előző évinél, történelmi mélypontot is jelent. Ennyire rosszul ugyanis sosem állt még Magyarország.

15 évvel ezelőtt még a vizsgált országok sorában a 28. helyet birtokolta, ami a legjobb valaha regisztrált adatnak minősül. Innen 6 év alatt a 47. helyre csúsztunk vissza, majd 2008-ban a válság kitörésének évében egy 15 helyes zuhanást követően a 62. lett Magyarországon. És bár - ahogy az a grafikonon is látható - innen fokozatosan javult a helyzetünk, 2012-ben egy újabb 12 pontos visszaeséssel a 60. helyre csúsztunk vissza.

Innentől kezdve egészen mostanáig a 60., 63. helyeken időzött hazánk. 15 év alatt tehát 41 helyet zuhant a versenyképességünk, noha ez az idősík olyan sok évet ölel fel, hogy viszonylag nehezen is lehet összehasonlítani a 2001-es körülményeket a jelenlegivel. Nem sokkal jobb a helyzet akkor sem, ha 2010-hez mérjük a változást, hiszen akkor 17 helyes rontásról kell beszélnünk.

Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a sorrendben történő visszaesés nem feltétlenül csak a hazai intézményi, gazdasági, üzleti környezet romlására vezethető vissza. Ha ugyanis a rangsorban közelben szereplő országok nagyobb javulást mutatnak a magyarnál, akkor az is ide vezethet.

A versenyképességi rangsorban elfoglalt helyezéseket 3 alindex határozza meg: az alapvető követelmények (intézményi, infrastrukturális stb.), a hatékonysági (makrogazdasági mutatók) és az innovációs, üzleti tényezők.

2001 óta mindhárom alindex esetében romlott Magyarország helyezése, főként az innovációs és az üzleti tényezők esetén, ahol a 15 évvel ezelőtti 21. helyezésünk után jelenleg a 97.-en állunk. A makrogazdasági területen "mindössze" 18 helyet rontottunk, az 56.-ak lettünk, az alapvető követelmények, vagy intézményi háttér területén pedig 43 helyezést csúsztunk vissza és a legfrissebb adatok szerint a 69. helyet foglalja el Magyarország.

2010-hez képest

  • az alapvető feltételeknél 17,
  • a makrogazdasági indikátoroknál 24,
  • az innovációs és üzleti tényezőknél 58 helyet rontott Magyarország.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.