TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A vendéglátói érdekképviseletek azt ajánlják tagjaiknak, hogy február elsejéig, a napi standolási kötelezettség hatályba lépéséig fokozatosan csökkentsék 50 százalékkal az égetett szesz kínálatukat - hangzott el az érdekképviselet közös sajtótájékoztatóján, szerdán Budapesten.

Buday Gábor, a Magyar Éttermi Szövetség elnöke kiemelte: a napi standolás gyakorlata nem oldja meg a fekete gazdaság elleni küzdelmet, a jogszabály gyakorlatilag végrehajthatatlan, mivel a munkaidőből 1-1,5 órát is elvehet és jelentős többletkiadást okoz a vállalkozóknak.

Az érdekképviseletek közös sajtótájékoztatóján Hülvely István, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke hangsúlyozta: a szeszipari szövetség vélelmezhető ösztönzésére a törvénybe bekerült szabályozás - azaz a napi standolás - nem alkalmas a fekete gazdaság elleni küzdelemre, illetve nem jelent többletbevételt a költségvetésnek. Szerinte a fekete gazdaság ellen a számlaadási kötelezettség szigorúbb ellenőrzésével, továbbá a hamis áruk forgalomba hozatalának megakadályozásával kell hatékonyan fellépni.

Emlékeztetett arra, hogy a vendéglátó helyeken naponta ellenőrzik készleteiket, de ez nem felel meg a jogszabályban előírt standolásnak, ami napi teljes leltárt tenne szükségessé. Hülvely István becslése szerint a február elsejétől hatályos jogszabály végrehajtása havonta jelentős többletkiadást jelentene a vendéglátóipari vállalkozásoknak.

A szakember szerint nemzetgazdasági szinten egyszerűbb és olcsóbb lenne a vámosok létszámát bővíteni a feladat elvégzésére.

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, aki online vett részt a sajtótájékoztatón, azt kezdeményezte, hogy a vendéglátóipari vállalkozások 50 százalékkal csökkentsék égetett szesz kínálatukat február elsejéig, és erről az intézkedésről látható helyen tájékoztassák az vendégeket.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Újhelyi István szocialista országgyűlési képviselő indítványozta a jogszabályi rendelkezés visszavonását, amit az érdekképviseletek támogatnak.

Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke újságírói kérdésre válaszolva úgy vélekedett, meg kell alkotni az érdekképviseleti törvényt, hogy ne fordulhasson elő: az érintettek megkérdezése, véleményezése nélkül hoznak róluk jogszabályi rendelkezést.

Az MTI kérdésére válaszolva elhangzott, hogy az 50 százalékos kínálatcsökkentés - reményeik szerint - nem jár bevételkieséssel.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.