<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az új kormányban a fontos pozíciókat tekintve változásra van szükség, oda "párton kívüli, független szakértők kellenek", mondta el Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke keddi sajtótájékoztatóján. Bajnai Gordon eközben tovább tárgyal az általa kiszemelt szakemberekkel, emellett kedden egyeztetést kezdeményezett az ellenzéki pártokkal, hogy megismertesse velük programját. Az már gyakorlatilag biztos, hogy az Országgyűlés április 14-én szavaz majd Bajnai kormányfői jelöléséről, miután az MSZP kedd reggel benyújtotta a Gyurcsány Ferenc elleni konstruktív bizalmatlansági indítványt. A Fidesz továbbra is előre hozott választásokat szeretne, szerintük a Bajnai-csomag a legkiszolgáltatottabb családokat fogja lehetetlen helyzetbe hozni.

"A fontos pozíciókban váltásra van szükség" (Fotó: MTI)

Az SZDSZ kész odaállni a Bajnai-kormány mögé, ha a beharangozott programot viszi végig és ha számukra elfogadható lesz az összetétele, mondta el keddi sajtótájékoztatóján Fodor Gábor.

Független szakértőkre van szükség 

"Egyelőre korai a felvetődött neveket kommentálni, folyamatosan tárgyalunk Bajnai Gordonnal a kormány összetételéről. Számunkra elfogadható, ha bizonyos tagok megmaradnak a kormányban, de a fontos pozíciókban változásra van szükség - oda párton kívüli, független szakértők kellenek" – tette hozzá a liberális párt vezetője.

Fodor Gábor szerint már most látszanak a pozitív jelei annak, hogy enyhül a bizonytalanság, elég csak a tőzsde vagy a forint utóbbi pár napban mutatott teljesítményét megnézni. Úgy véli, ha sikerül visszaszerezni a külföldi befektetők bizalmát, az is jó hatással lesz a gazdaságra.

Egyúttal kiemelte: "A szakértői válságkezelő kormány elsősorban a gazdasági válság kezelésére vállalkozik, de ezzel szorosan összefügg a társadalmi válság, ezért ezen a területen is konkrét lépéseket várunk”. Ezen belül fontosnak tartja a jogállam becsületének visszaállítását és a szociálpolitikai reformot. "Növelni kell a foglalkoztatottságot, hogy minél többen éljenek fizetésből, a támogatási rendszert felül kell vizsgálni, ezen belül a rászorultsági elvnek kell érvényesülnie" – véli Fodor.

Nem ad vétójogot az SZDSZ-nek Bajnai

Ami az alakuló új kormányt illeti, az MTI szerint Bajnai Gordon már megkezdte az egyeztetést azokkal a szakemberekkel, akiket szerepvállalásra akar felkérni.

A miniszterelnök-jelölt az MSZP múlt csütörtöki frakcióülésén azt mondta: a miniszterek kinevezésénél az SZDSZ nem kaphat vétójogot, mint ahogy a fontos tárcák esetében a szocialista frakció sem. "A személyi döntések nem tűnhetnek politikai mutyinak, hatalomtechnikai trükknek" - közölte Bajnai Gordon. Korábban - ezzel összhangban - a jelöltség vállalásának feltételéül szabta, hogy a "válságkezelésben közvetlenül résztvevő" tárcák élére ő jelölhessen minisztert.

A szakember kedden egyúttal  egyeztetést kezdeményezett a Fidesszel, a KDNP-vel és az MDF-fel, hogy ismertesse velük válságkezelő programját. A távirati iroda információi szerint a kormányfőjelölt levelében a pártok közötti politikai megegyezés lehetőségét veti fel, amely segíthetné a szükséges válságkezelő intézkedések végrehajtását.

Bajnai Gordon levelében megismételte, amit nyilvános beszédeiben is többször elmondott. Eszerint minden belpolitikai vitával vagy egymás elleni kampányolással eltékozolt hét százmilliárdokba és munkahelyek ezreibe kerülhet az országnak.

A kezdeményezést az MDF elfogadta, a Fidesz és a KDNP elutasította.

Benyújtották a konstruktív bizalmatlanságit

Ezzel egyidőben, kedden reggel az MSZP benyújtotta a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elleni konstruktív bizalmatlansági indítványt az Országgyűlésnek. Lendvai Ildikó frakcióvezető a kísérőlevélben azt kérte a házelnöktől, hogy az Országgyűlés az április 14-ével kezdődő parlamenti ülésen tárgyalja meg az indítványt – azaz ekkor születhet döntés Bajnai kormányfővé választásáról. 

Az SZDSZ 19 fős frakciójából várhatóan 16-an szavaznak majd Bajnai mellett. A válságkezelés költségvetési feltételeinek támogatásáról szóló politikai nyilatkozatot ugyan ennél eggyel kevesebben írták alá, ám az ezt megtagadó négy képviselő - Béki Gabriella, Gulyás József, Molnár Lajos és Velkey Gábor - közül Molnár Lajos ettől függetlenül valószínűleg megszavazza a jelöltet.

Mint ismert, vasárnap este az SZDSZ Országos Tanácsa 62:21 arányban elfogadott határozatával megadta a felhatalmazást a párt ügyvivői testületének: támogathatja a jövendő kormányt abban az esetben, ha az előzetes várakozásoknak megfelelőnek tartják a kormányprogramot és a kormánylistát.

Ezzel szemben a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz továbbra is előrehozott választásokat követel. Szerintük új miniszterelnökhöz, új kormányhoz, új programhoz új választás kell. A választás nélkül létrejövő kormány illegitim, gyenge és átmeneti, márpedig Magyarországnak erős kormányra van szüksége, az pedig csak választással jöhet létre, emeli ki közleményük.

A Fidesz úgy véli, a Bajnai-féle megszorító csomag minden eddiginél brutálisabb, és a legkiszolgáltatottabb családokat fogja lehetetlen helyzetbe hozni.

B. K.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.