2008. március 6. 14:49

A világ pénpiacaiat jelenleg két egymástól elválaszthatatlan folyamat mozgatja, az amerikai recessziós félelmek, illetve a globális pénzügyi szektor problémái. Tapaszti Attila, a Takarékbank elemzője fordulat először csak a második félvben következhet be.

Nem vonul háttérbe (Mfor-montázs)

Az elmúlt napok eseményei rávilágítottak arra, hogy a medve-bika párharcnak még koránt sincs vége – kezdte piaci helytetértékelését Tapaszti Attila a Takarékbank elemzője – de az mindenképp elmondható, hogy a január óta zajló küzdelemben egyelőre megosztott pontozással a medve áll győzelemre. (A megosztott pontozást az árupiacok száguldása indokolja.) A piacon zajló folyamatokat alapvetően két egymástól elválaszthatatlan folyamat mozgatja, egyrészt az amerikai recessziós félelmek, másrészt a globális pénzügyi szektorral kapcsolatos problémák. Az amerikai gazdaság lassulását pontosan a subprime hitelpiaci szegmens krízise indította el, amely azóta már tagadhatatlanul a gazdaság többi ágába is begyűrözött.

A pesszimista piaci hangulatban tartósnak nevezhető fordulat először a második félévben következhet be - véli Tapaszti Attila - addig a jelentős veszteségeken "egyensúlyozó" bankokról érkező hírek mindig letörhetik a bimbózó optimizmust. A bizonytalansághoz hozzájárul még a kötvénybiztosítók körül kialakult helyzet, de ebben a kérdésben a hetekben valószínűleg döntésre jutnak az érintettek, különben több ezer milliárd dollárnyi, a kötvénybiztosítók által biztosított, amerikai önkormányzati és struktúrált kötvény kerülhet leminősítésre, amely újabb leírási hulllámot generálhat a bankoknál. A jelentős állami érintettség (önkormányzati kötvények) miatt azonban nem várható, hogy magukra hagyják ezen társaságokat.

Így, ha rangsorolni kellene, először a bankrendszer megingásának veszélyét, majd csak ezután az erőteljes gazdasági lassulástól való félelmet jelölné meg az negatív piaci hangulat okaként Tapaszti Attila. Talán ugyanez a preferencia sorrend tükrőzödik az erőteljes FED kamatvágásokban is. A bankrendszer stabilitásának megőrzése játszthatta így inkább a főszerepet a FED döntésekben, azaz a több évtizede nem látott nagyságú monetáris expanziót nem biztos, hogy indokolta volna a gazdaság várt lassulásának mértéke. Bár a monetáris lazítás átfutási ideje 3-15 hónap, így a növekedésben rejlő lefelé mutató kockázatok is alátámasztják természetesen a FED lépéseit.

Nem állt helyre a piacok normális működése


Ami a jövőt illeti, a részvénypiaci teljesítménynek jó előrejelzője lehet a kötvény-és hitelpiaci folyamatok nyomonkövetése. Ez utobbiakról indult ki a válság, így amíg ezeken a piacokon nem áll helyre a normális működés - fejtette ki az elemző - a részvénypiacon sem várható fordulat. A kockázati spreadek tágulása - amelyek csak részben fundamentális okok által generáltak, jelentős részben a struktúrált alapok feészámolása miatti likvidálások is hozzájárultak a soha nem látott magas kockázati prémiumokhoz - még tart, így a fordulópont még várathat magára.

Likviditás a FED politikája és a  szuverén alapok által felhalmozott tartalékok miatt van a rendszerben, de a bizalom még hiányzik. A bizalom pedig elsősorban pszichológiai kategoria, annyi azonban elmondható, hogy a két legősíbb emberi motivátor - a félelem és a mohóság - közül most a félelem az erősebb.

Korai még globális inflációról beszélni


Középtávon a feltörekvő gazdaságok erőteljes momentuma miatt inkább pozitív a kép, azonban az elemző véleménye szerint a "subprime, credit, monolines, wealth effect" sztorik után ismételten az infláció kerülhet előtérbe, a kérdés, hogy a FED-nek lesz-e módja  még az infláció felpörgése előtt megfordítani a monetáris irányt - mondta el Tapaszti Attila.

A gazdaság lassulása természetesen az infláció ellen hat, de az igencsak kérdéses, hogy a másodlagos inflációs hatások (nyersanyag és élelmiszerárrobbanás stb.) várakozásokba történő beépülését  sikerül-e meggátolni. Egyelőre még korai a globális infláció rémével fenyegetni, mindesetre az EKB jelenleg sokat támadott igen szigorú monetáris politikája hosszabb távon igazolást nyerhet.

VMI 

Menedzsment Fórum