2008. március 6. 14:49

A világ pénpiacaiat jelenleg két egymástól elválaszthatatlan folyamat mozgatja, az amerikai recessziós félelmek, illetve a globális pénzügyi szektor problémái. Tapaszti Attila, a Takarékbank elemzője fordulat először csak a második félvben következhet be.

Nem vonul háttérbe (Mfor-montázs)

Az elmúlt napok eseményei rávilágítottak arra, hogy a medve-bika párharcnak még koránt sincs vége – kezdte piaci helytetértékelését Tapaszti Attila a Takarékbank elemzője – de az mindenképp elmondható, hogy a január óta zajló küzdelemben egyelőre megosztott pontozással a medve áll győzelemre. (A megosztott pontozást az árupiacok száguldása indokolja.) A piacon zajló folyamatokat alapvetően két egymástól elválaszthatatlan folyamat mozgatja, egyrészt az amerikai recessziós félelmek, másrészt a globális pénzügyi szektorral kapcsolatos problémák. Az amerikai gazdaság lassulását pontosan a subprime hitelpiaci szegmens krízise indította el, amely azóta már tagadhatatlanul a gazdaság többi ágába is begyűrözött.

A pesszimista piaci hangulatban tartósnak nevezhető fordulat először a második félévben következhet be - véli Tapaszti Attila - addig a jelentős veszteségeken "egyensúlyozó" bankokról érkező hírek mindig letörhetik a bimbózó optimizmust. A bizonytalansághoz hozzájárul még a kötvénybiztosítók körül kialakult helyzet, de ebben a kérdésben a hetekben valószínűleg döntésre jutnak az érintettek, különben több ezer milliárd dollárnyi, a kötvénybiztosítók által biztosított, amerikai önkormányzati és struktúrált kötvény kerülhet leminősítésre, amely újabb leírási hulllámot generálhat a bankoknál. A jelentős állami érintettség (önkormányzati kötvények) miatt azonban nem várható, hogy magukra hagyják ezen társaságokat.

Így, ha rangsorolni kellene, először a bankrendszer megingásának veszélyét, majd csak ezután az erőteljes gazdasági lassulástól való félelmet jelölné meg az negatív piaci hangulat okaként Tapaszti Attila. Talán ugyanez a preferencia sorrend tükrőzödik az erőteljes FED kamatvágásokban is. A bankrendszer stabilitásának megőrzése játszthatta így inkább a főszerepet a FED döntésekben, azaz a több évtizede nem látott nagyságú monetáris expanziót nem biztos, hogy indokolta volna a gazdaság várt lassulásának mértéke. Bár a monetáris lazítás átfutási ideje 3-15 hónap, így a növekedésben rejlő lefelé mutató kockázatok is alátámasztják természetesen a FED lépéseit.

Nem állt helyre a piacok normális működése


Ami a jövőt illeti, a részvénypiaci teljesítménynek jó előrejelzője lehet a kötvény-és hitelpiaci folyamatok nyomonkövetése. Ez utobbiakról indult ki a válság, így amíg ezeken a piacokon nem áll helyre a normális működés - fejtette ki az elemző - a részvénypiacon sem várható fordulat. A kockázati spreadek tágulása - amelyek csak részben fundamentális okok által generáltak, jelentős részben a struktúrált alapok feészámolása miatti likvidálások is hozzájárultak a soha nem látott magas kockázati prémiumokhoz - még tart, így a fordulópont még várathat magára.

Likviditás a FED politikája és a  szuverén alapok által felhalmozott tartalékok miatt van a rendszerben, de a bizalom még hiányzik. A bizalom pedig elsősorban pszichológiai kategoria, annyi azonban elmondható, hogy a két legősíbb emberi motivátor - a félelem és a mohóság - közül most a félelem az erősebb.

Korai még globális inflációról beszélni


Középtávon a feltörekvő gazdaságok erőteljes momentuma miatt inkább pozitív a kép, azonban az elemző véleménye szerint a "subprime, credit, monolines, wealth effect" sztorik után ismételten az infláció kerülhet előtérbe, a kérdés, hogy a FED-nek lesz-e módja  még az infláció felpörgése előtt megfordítani a monetáris irányt - mondta el Tapaszti Attila.

A gazdaság lassulása természetesen az infláció ellen hat, de az igencsak kérdéses, hogy a másodlagos inflációs hatások (nyersanyag és élelmiszerárrobbanás stb.) várakozásokba történő beépülését  sikerül-e meggátolni. Egyelőre még korai a globális infláció rémével fenyegetni, mindesetre az EKB jelenleg sokat támadott igen szigorú monetáris politikája hosszabb távon igazolást nyerhet.

VMI 

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.