<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

A politikusok szeretnek nagyot álmodni. Nincs ez másként az iparosítási tervekkel sem, ám most nem állunk rosszul ebben a kérdésben.

Bár komoly viták forrása, hogy jó-e Magyarországnak, ha „összeszerelő üzemmé” változik, azt el kell ismerni, hogy az ipari termelés növekedési üteme valóban figyelemreméltó volt az elmúlt évben. Hogy ez zömmel az autóiparnak tudható be, lényegében mindegy, mert bár láttuk, hogy egy gyártósor leállása nagy ütést tud mérni a számokra (lásd Suzuki), a növekedés ettől függetlenül töretlen volt.

Ahhoz, hogy a kormányzati tervek megvalósuljanak, vagyis mi legyünk Európa legiparosodottabb országa, illetve a legújabb célkitűzés szerint az ipar GDP-hez való hozzájárulása a jelenlegi mintegy 22-ről 30 százalékra emelkedjen 2030-ra, még sok a tennivaló. Noha  - ahogy múltkor kiszámoltuk – még sok cégnek kell beruháznia nálunk, a 2015 januári számok komoly bizakodásra adhatnak okot.

Hol állunk most? Mögöttünk egy komoly növekedést produkáló 2014-es év, amely erős bázist jelent, januárban még messze volt a Vitara, amelynek sorozatgyártását március elején indította el Orbán Viktor, és ezzel együtt 7,7 százalékkal nőtt a munkanappal kiigazított volumen. A globális autópiac növekszik, a prémiummárkákat (nálunk kettő képviselteti magát) viszik, mint a cukrot, az Opel is magára talál és persze a már említett Suzuki terepjáró is elstartolt, amelyet innen exportálnak a modell összes piacára.

Azt, hogy nem igazán lesz itt lassulás, jól jelzi a járműgyártás új rendeléseinek volumene, amely 85 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakit. Ilyen magas számra rég nem volt példa. Hogy ezt az értéket már a Vitara generálta, vagy még ez nem jelent meg a statisztikákban, azt nem tudjuk, de a növekedés garantált. Ha már a rendeléseknél tartunk, a gyógyszeripar is kapni fog egy nagy lökést, ugyanis már második hónapja 120 százalékkal több rendelés fut be, mint egy évvel korábban.

Visszatérve az autógyártásra, a január abból a szempontból is vízválasztó, hogy aránya a feldolgozóiparon belül most először lépte át a 30 százalékot. Ha pedig a tendencia tovább folytatódik, akkor részben örülhetünk annak, hogy egy jelenleg prosperáló, a válság után éledező szektort szolgálnak ki a Magyarországon működő üzemek, részben viszont megnő a kitettségünk, amely problémát jelenthet, ha a világgazdaságban újból negatív fordulat következik. Ennek azonban most nincsenek jelei.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.