2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Noha növekedett az egy főre eső GDP értéke tavaly vásárlóerő-paritáson számolva, azzal semmit sem tudtunk előrelépni. A régiónkból változatlanul csak Romániát és Bulgáriát tudhatjuk magunk mögött.

Magyarországon 2014-ben az EU-átlag 68 százalékán állt a vásárlóerő-paritáson számolt GDP, ami mindössze egyetlen ponttal nagyobb az előző évinél - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal közléséből. Az enyhe növekedés ellenére azonban az uniós tagállamok rangsorát nézve továbbra is az 5. legalacsonyabb értékkel rendelkezik hazánk, akárcsak 2013-ban. Továbbra is mögöttünk szerepel Lettország, Horvátország, Románia és a rangsor legvégén Bulgária. Ha egyébként az összes 37 európai országot nézzük, akkor Bosznia-Hercegovináé a legutolsó hely, itt az EU-átlag 29 százaléka az egy főre eső GDP vásárlőerő-paritáson számolva.

Magyarországra visszatérve, a visgerádi országok között is az utolsó helyen állunk, igaz ezen Lengyelországgal osztozunk. A csehországi és szlovák szinttől továbbra is nagyon messze vagyunk, a cseh egy főre eső GDP ugyanis az átlag 85 százaléka (egy év alatt 3 pontot emelkedett), a szlovák pedig 77 pont, ami eggyel nagyobb a 2013-as adatnál.

Az elmúlt évek trendjét nézve elképzelhető, hogy továbbra is maradunk sereghajtók. Az uniós csatlakozásunk óta eltelt időszakban ugyanis mindössze 6 százalékponttal emelkedett az egy főre eső GDP-nk az EU-átlagában. 2004 óta a csehek tudtak még ugyanilyen mértékű fejlődést mutatni, a lengyelek adata viszont 19, a románoké 21, a szlovákoké pedig 20 százalékponttal emelkedett, ami a nagyon lassú magyar előrehaladást jól visszaigazolja. 

A KSH adatai szerint a rangsor legelején továbbra is Luxemburg áll, ahol az egy főre eső GDP vásárlóerő-paritáson számolva ez EU-átlag 266 százaléka, mögötte Svájc szerepel 162 és Írország 134 százalékkal.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.