2015. december 11. 11:28

Noha növekedett az egy főre eső GDP értéke tavaly vásárlóerő-paritáson számolva, azzal semmit sem tudtunk előrelépni. A régiónkból változatlanul csak Romániát és Bulgáriát tudhatjuk magunk mögött.

Magyarországon 2014-ben az EU-átlag 68 százalékán állt a vásárlóerő-paritáson számolt GDP, ami mindössze egyetlen ponttal nagyobb az előző évinél - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal közléséből. Az enyhe növekedés ellenére azonban az uniós tagállamok rangsorát nézve továbbra is az 5. legalacsonyabb értékkel rendelkezik hazánk, akárcsak 2013-ban. Továbbra is mögöttünk szerepel Lettország, Horvátország, Románia és a rangsor legvégén Bulgária. Ha egyébként az összes 37 európai országot nézzük, akkor Bosznia-Hercegovináé a legutolsó hely, itt az EU-átlag 29 százaléka az egy főre eső GDP vásárlőerő-paritáson számolva.

Magyarországra visszatérve, a visgerádi országok között is az utolsó helyen állunk, igaz ezen Lengyelországgal osztozunk. A csehországi és szlovák szinttől továbbra is nagyon messze vagyunk, a cseh egy főre eső GDP ugyanis az átlag 85 százaléka (egy év alatt 3 pontot emelkedett), a szlovák pedig 77 pont, ami eggyel nagyobb a 2013-as adatnál.

Az elmúlt évek trendjét nézve elképzelhető, hogy továbbra is maradunk sereghajtók. Az uniós csatlakozásunk óta eltelt időszakban ugyanis mindössze 6 százalékponttal emelkedett az egy főre eső GDP-nk az EU-átlagában. 2004 óta a csehek tudtak még ugyanilyen mértékű fejlődést mutatni, a lengyelek adata viszont 19, a románoké 21, a szlovákoké pedig 20 százalékponttal emelkedett, ami a nagyon lassú magyar előrehaladást jól visszaigazolja. 

A KSH adatai szerint a rangsor legelején továbbra is Luxemburg áll, ahol az egy főre eső GDP vásárlóerő-paritáson számolva ez EU-átlag 266 százaléka, mögötte Svájc szerepel 162 és Írország 134 százalékkal.

mfor.hu