2008. március 30. 17:34

Továbbra is teljes a bizonytalanság a londoni elemzők között az MNB hétfői kamatdöntő ülésének kimenetelével és a távolabbi magyarországi kamatkilátásokkal kapcsolatban. A hétfőre adott jóslatok változatlan kamatszint és agresszív kamatemelés között mozognak. Ami a távlati prognózisokat illeti ott 100 bázispontos éven belüli kamatemelési jóslat és ugyanilyen mértékű kamatcsökkentési előrejelzés egyaránt elhangzott.

Az agresszív szigorítást váró nagy londoni házak között van a Goldman Sachs. A cég londoni befektetési részlegének pénteki előrejelzése szerint a magyar jegybank hétfőn fél százalékponttal 8,00 százalékra emeli alapkamatát. A ház alapeseti távlati forgatókönyve az, hogy az inflációs nyomás még a piac által árazottnál is nagyobb mértékű kamatemelésre fogja sarkallni az MNB-t: a GS londoni elemzői 9 százalékon várják a jegybanki kamatszint tetőzését.

A Goldman Sachs elemzése szerint a magyar jegybank monetáris testülete általában nem fordít figyelmet a rövid távú árfolyammozgásokra. A forint azonban a legutóbbi visszaerősödés ellenére is "markánsan gyengébb", mint néhány hónappal ezelőtt, és továbbra is megvan a kockázata egy jelentősebb eladási hullámnak. A GS szerint a jelenlegi forintárfolyam azt jelzi, hogy a piac magasabb kamatot vár, és ha e várakozások nem teljesülnek, annak forintgyengülés lehet a következménye.

Óvatosabb, de egyértelmű emelési ciklust jósoltak a Dresdner Kleinwort londoni befektetési háznál. A cég térségi elemzője, Raffaella Tenconi azt mondta, hogy hétfőre negyed százalékpontos emelést vár, és azzal számol, hogy az MNB-alapkamat három hónapos időtávlatban 8 százalékra emelkedik tovább.

Enyhítés is lehet

A BNP Paribas befektetési csoport térségi elemzői szerint ugyanakkor az alapmutatók arra utalnak, hogy hétfőn nem lesz kamatemelés, és a későbbiekben folytatódik az MNB pénzügypolitikai enyhítési ciklusa. Michal Dybula, a cég közép-európai közgazdásza az MTI-nek pénteken azt mondta: mind a teljes kosárra számított fogyasztói infláció, mind a maginfláció egyértelműen túljutott a tetőzésen, és az inflációs kockázat jelenleg "meglehetős mértékben kordában van tartva". Az elemző szerint "az abszolút nem létező, sőt negatív" keresleti nyomás a gyengébb forint ellenére is lassítani fogja az inflációt a következő hónapokban, és a béremelkedési adatok is enyhék voltak.

A BNP Paribas szakértője hozzátette: tudatában van azoknak a fenntartásoknak, amelyek az elemzői közösségben a vártnál gyorsabb magánszektorbeli bérkiáramlásról megfogalmazódtak, de a teljes bérkiáramlási összképet kell nézni, amely egyértelműen gyengülő inflációra utal a következő hónapokban. Tisztán az alapmutatókat tekintve "abszolút semmi indoka nincs" a pénzügypolitikai szigorításnak, a kamatemelés "egyenes út lenne a teljes körű recesszióhoz", mondta Dybula. A távlati kamatkilátásokra vonatkozó kérdésre a BNP Paribas elemzője azt mondta: várakozása szerint a harmadik negyedévtől kezdődhet óvatos kamatcsökkentési ciklus, amely az év végéig 7,00 százalékra viheti le az alapkamatot. Jövőre újabb enyhítés várható; az általa jósolt idei és jövő évi kamatcsökkentési ciklusban az elemző összesen 0,75-1,00 százalékpont közötti enyhítést valószínűsített.

Negyed százalék?

Pontosan ilyen mértékű, 1,00 százalékpontig terjedő kamatemeléseket jósol ugyanakkor a Deutsche Bank londoni befektetési részlege, amelynek elemzője, Gillian Edgeworth már hétfőre negyed százalékpontos szigorítást valószínűsített.

A JP Morgan londoni befektetési részlege ennél óvatosabban, de szintén szigorítással számol. A pénzügyi szolgáltató csoport e havi felzárkózó piaci elemzése szerint az MNB az idén két kamatemelést fog végrehajtani, az elsőt a hétfői kamatdöntő ülésen.
A Barclays Capital befektetési csoport londoni felzárkózó piaci elemzői ugyanakkor azt jósolták pénteken, hogy valószínűtlen a hétfői kamatemelés. A cég szerint az MNB addig nem emel, amíg a forint nem gyengül nagyobb mértékben az euróval szemben.

Már csak a kamatemelés hiányozna a gazdaságnak


A ház jelenleg érvényes forgatókönyve egész évre változatlan MNB-kamatszintet jósol; a következő kamatmódosítás a Barclays Capital elemzőinek megfogalmazása szerint "2009-ben, vagy azon túl" valószínű. A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegénél az MTI kérdésére szintén úgy fogalmaztak: nagyobb esélyt adnak a kamatszint hétfői változatlanul tartására, mint a kamatemelésre. Arra az esetre, ha hétfőn valóban nem lesz MNB-kamatemelés, akkor az év későbbi szakaszában az enyhítési ciklus folytatódását valószínűsítik a UBS londoni elemzői.

A Merrill Lynch londoni befektetési részlegének pénteki elemzése szerint a kamatemelés "az utolsó dolog, amire a magyar gazdaságnak szüksége van". A magyar gazdaság nagy baja a növekedés, nem az infláció; a "példátlan" - a GDP-hez mérten 3 százalékos - negatív kibocsátási rés dezinflációs hatását a piac alábecsüli, áll az elemzésben. A ház szerint a jegybanki kamatot magasan meghaladó pénzpiaci ráta nemcsak Magyarországra jellemző, hanem globális - az euróövezetben is mutatkozó - jelenség, és nem valószínű, hogy az MNB ezt a spreadet kamatemeléssel le tudná törni.

A Merrill Lynch mindent összevetve fenntartja azt a nézetét, hogy nem lesz kamatmódosítás, mert "ez lenne az ésszerűbb döntés", de a ház ezzel együtt 40 százalékos valószínűséget ad a hétfői kamatemelésnek. A cég ugyanakkor érvényben tartja azt az előrejelzését is, hogy 2008 végére 6,75, 2009 végére 5,75 százalékra csökken az MNB-alapkamat.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.