2008. március 30. 17:34

Továbbra is teljes a bizonytalanság a londoni elemzők között az MNB hétfői kamatdöntő ülésének kimenetelével és a távolabbi magyarországi kamatkilátásokkal kapcsolatban. A hétfőre adott jóslatok változatlan kamatszint és agresszív kamatemelés között mozognak. Ami a távlati prognózisokat illeti ott 100 bázispontos éven belüli kamatemelési jóslat és ugyanilyen mértékű kamatcsökkentési előrejelzés egyaránt elhangzott.

Az agresszív szigorítást váró nagy londoni házak között van a Goldman Sachs. A cég londoni befektetési részlegének pénteki előrejelzése szerint a magyar jegybank hétfőn fél százalékponttal 8,00 százalékra emeli alapkamatát. A ház alapeseti távlati forgatókönyve az, hogy az inflációs nyomás még a piac által árazottnál is nagyobb mértékű kamatemelésre fogja sarkallni az MNB-t: a GS londoni elemzői 9 százalékon várják a jegybanki kamatszint tetőzését.

A Goldman Sachs elemzése szerint a magyar jegybank monetáris testülete általában nem fordít figyelmet a rövid távú árfolyammozgásokra. A forint azonban a legutóbbi visszaerősödés ellenére is "markánsan gyengébb", mint néhány hónappal ezelőtt, és továbbra is megvan a kockázata egy jelentősebb eladási hullámnak. A GS szerint a jelenlegi forintárfolyam azt jelzi, hogy a piac magasabb kamatot vár, és ha e várakozások nem teljesülnek, annak forintgyengülés lehet a következménye.

Óvatosabb, de egyértelmű emelési ciklust jósoltak a Dresdner Kleinwort londoni befektetési háznál. A cég térségi elemzője, Raffaella Tenconi azt mondta, hogy hétfőre negyed százalékpontos emelést vár, és azzal számol, hogy az MNB-alapkamat három hónapos időtávlatban 8 százalékra emelkedik tovább.

Enyhítés is lehet

A BNP Paribas befektetési csoport térségi elemzői szerint ugyanakkor az alapmutatók arra utalnak, hogy hétfőn nem lesz kamatemelés, és a későbbiekben folytatódik az MNB pénzügypolitikai enyhítési ciklusa. Michal Dybula, a cég közép-európai közgazdásza az MTI-nek pénteken azt mondta: mind a teljes kosárra számított fogyasztói infláció, mind a maginfláció egyértelműen túljutott a tetőzésen, és az inflációs kockázat jelenleg "meglehetős mértékben kordában van tartva". Az elemző szerint "az abszolút nem létező, sőt negatív" keresleti nyomás a gyengébb forint ellenére is lassítani fogja az inflációt a következő hónapokban, és a béremelkedési adatok is enyhék voltak.

A BNP Paribas szakértője hozzátette: tudatában van azoknak a fenntartásoknak, amelyek az elemzői közösségben a vártnál gyorsabb magánszektorbeli bérkiáramlásról megfogalmazódtak, de a teljes bérkiáramlási összképet kell nézni, amely egyértelműen gyengülő inflációra utal a következő hónapokban. Tisztán az alapmutatókat tekintve "abszolút semmi indoka nincs" a pénzügypolitikai szigorításnak, a kamatemelés "egyenes út lenne a teljes körű recesszióhoz", mondta Dybula. A távlati kamatkilátásokra vonatkozó kérdésre a BNP Paribas elemzője azt mondta: várakozása szerint a harmadik negyedévtől kezdődhet óvatos kamatcsökkentési ciklus, amely az év végéig 7,00 százalékra viheti le az alapkamatot. Jövőre újabb enyhítés várható; az általa jósolt idei és jövő évi kamatcsökkentési ciklusban az elemző összesen 0,75-1,00 százalékpont közötti enyhítést valószínűsített.

Negyed százalék?

Pontosan ilyen mértékű, 1,00 százalékpontig terjedő kamatemeléseket jósol ugyanakkor a Deutsche Bank londoni befektetési részlege, amelynek elemzője, Gillian Edgeworth már hétfőre negyed százalékpontos szigorítást valószínűsített.

A JP Morgan londoni befektetési részlege ennél óvatosabban, de szintén szigorítással számol. A pénzügyi szolgáltató csoport e havi felzárkózó piaci elemzése szerint az MNB az idén két kamatemelést fog végrehajtani, az elsőt a hétfői kamatdöntő ülésen.
A Barclays Capital befektetési csoport londoni felzárkózó piaci elemzői ugyanakkor azt jósolták pénteken, hogy valószínűtlen a hétfői kamatemelés. A cég szerint az MNB addig nem emel, amíg a forint nem gyengül nagyobb mértékben az euróval szemben.

Már csak a kamatemelés hiányozna a gazdaságnak


A ház jelenleg érvényes forgatókönyve egész évre változatlan MNB-kamatszintet jósol; a következő kamatmódosítás a Barclays Capital elemzőinek megfogalmazása szerint "2009-ben, vagy azon túl" valószínű. A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegénél az MTI kérdésére szintén úgy fogalmaztak: nagyobb esélyt adnak a kamatszint hétfői változatlanul tartására, mint a kamatemelésre. Arra az esetre, ha hétfőn valóban nem lesz MNB-kamatemelés, akkor az év későbbi szakaszában az enyhítési ciklus folytatódását valószínűsítik a UBS londoni elemzői.

A Merrill Lynch londoni befektetési részlegének pénteki elemzése szerint a kamatemelés "az utolsó dolog, amire a magyar gazdaságnak szüksége van". A magyar gazdaság nagy baja a növekedés, nem az infláció; a "példátlan" - a GDP-hez mérten 3 százalékos - negatív kibocsátási rés dezinflációs hatását a piac alábecsüli, áll az elemzésben. A ház szerint a jegybanki kamatot magasan meghaladó pénzpiaci ráta nemcsak Magyarországra jellemző, hanem globális - az euróövezetben is mutatkozó - jelenség, és nem valószínű, hogy az MNB ezt a spreadet kamatemeléssel le tudná törni.

A Merrill Lynch mindent összevetve fenntartja azt a nézetét, hogy nem lesz kamatmódosítás, mert "ez lenne az ésszerűbb döntés", de a ház ezzel együtt 40 százalékos valószínűséget ad a hétfői kamatemelésnek. A cég ugyanakkor érvényben tartja azt az előrejelzését is, hogy 2008 végére 6,75, 2009 végére 5,75 százalékra csökken az MNB-alapkamat.

MTI/Menedzsment Fórum