2007. október 29. 08:14

A karácsonyi bevásárlás egyre korábban kezdődik, akár már október közepén megindul - mondták el a Napi Gazdaságnak az OTP Banknál, hozzátéve: az intenzív vásárlási időszak kezdetét november elejére várják.

A CIB szakembereinek véleménye szerint a lakosság igyekszik a korábban megszokott színvonalon ünnepelni, ezért ha máshogy nem megoldható, akkor fogyasztási hitelből vásárolja meg az ajándékokat, illetve a tartós fogyasztási cikkeket. Ezzel nem igazán ért egyet az áruhitelezésben meghatározó Cetelem Bank elnök-vezérigazgatója, Lendvai János. Úgy véli, aki például közüzemi számla miatt már hitelfelvételre kényszerült, az meggondolja a további eladósodást.

A Budapest Banknál (BB) is érzékelték a hitelkihelyezés e havi növekedését, de az igazi rohamra később számítanak. Az áruhitelpiacra - hangsúlyozták - az átlagosnál nagyobb szezonalitás jellemző, az év utolsó két hónapjában a BB rendre az egész éves új volumen több mint egyharmadát realizálja. Az Erste Bank várakozásai szerint a karácsonyi vásárlási lázat a fogyasztási hitelezésben egy-két héten belül érzékelhetik majd.

A K&H Bank szakemberei a többieknél valamivel későbbre, november második felére teszik a hitelkártyás vásárlások esetleges növekedését. A bank a szabad felhasználású hitelek esetében sem tapasztalt növekedést, ami szintén ellentétben áll mások tapasztalataival, írja a Napi Gazdaság. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.