2007. október 29. 08:14

A karácsonyi bevásárlás egyre korábban kezdődik, akár már október közepén megindul - mondták el a Napi Gazdaságnak az OTP Banknál, hozzátéve: az intenzív vásárlási időszak kezdetét november elejére várják.

A CIB szakembereinek véleménye szerint a lakosság igyekszik a korábban megszokott színvonalon ünnepelni, ezért ha máshogy nem megoldható, akkor fogyasztási hitelből vásárolja meg az ajándékokat, illetve a tartós fogyasztási cikkeket. Ezzel nem igazán ért egyet az áruhitelezésben meghatározó Cetelem Bank elnök-vezérigazgatója, Lendvai János. Úgy véli, aki például közüzemi számla miatt már hitelfelvételre kényszerült, az meggondolja a további eladósodást.

A Budapest Banknál (BB) is érzékelték a hitelkihelyezés e havi növekedését, de az igazi rohamra később számítanak. Az áruhitelpiacra - hangsúlyozták - az átlagosnál nagyobb szezonalitás jellemző, az év utolsó két hónapjában a BB rendre az egész éves új volumen több mint egyharmadát realizálja. Az Erste Bank várakozásai szerint a karácsonyi vásárlási lázat a fogyasztási hitelezésben egy-két héten belül érzékelhetik majd.

A K&H Bank szakemberei a többieknél valamivel későbbre, november második felére teszik a hitelkártyás vásárlások esetleges növekedését. A bank a szabad felhasználású hitelek esetében sem tapasztalt növekedést, ami szintén ellentétben áll mások tapasztalataival, írja a Napi Gazdaság.