4p

A 2008 utáni már egy megváltozott világ, amikorra megbukott a neoliberális gazdaságpolitika; visszavette az irányítást a politika a gazdaságtól, az állam a piactól, a kormány pedig a bankrendszertől – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Magyarország a változó világban című könyv bemutatóján, kedden Budapesten.

Matolcsy György Magyarország testőreinek nevezte a dialóguskötetben megszólaló három szereplőt, Lentner Csabát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóját, Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét és Patai Mihályt, az UniCredit bank elnök-vezérigazgatóját, a bankszövetség elnökét, akik a kötetet gondozó Éghajlat kiadó munkatársának kérdéseire válaszoltak. Ők hárman – sok más emberrel szemben – védték Magyarországot három területen, a saját területükön, a gazdaságelmélet, az érdekképviselet és a bankrendszer területén – jelentette ki az MNB elnöke.

Azt hinnénk, hogy ez – Magyarország megvédése – természetes, de nem az. Vannak, akik folyamatosan támadják a kialakuló magyar modellt, az új Magyarországot, a sikeres válságkezelést - Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Mellár Tamás – egy másik, támadó trió – mondta. Hozzáfűzte: vannak továbbá olyanok, akik sokkolták Magyarországot sokkterápiával a 90-es években, elindították azon az úton, amely a válságkezelésbe vezetett. Ha az egész magyar közgazdásztársadalom olyan lett volna, mint a most bemutatott könyvben megszólaló három karakter, nem így alakult volna az elmúlt 25 év – szögezte le.     

Matolcsy György kijelentette: a könyv jó időben jelent meg. Lezárunk egy ötéves, sikeres válságkezelő időszakot, amely a bankadóval indult és a forintosítással zárult, és lezárul egyúttal egy 25 éves útkeresés – fogalmazott. A könyvben megtalálni mindazt, ami az elmúlt 25 évben fontos volt Magyarországon – fűzte hozzá az MNB elnöke.     

A könyv egyik fejezete az euró magyarországi bevezetésével foglalkozik. Az MNB elnöke erről azt mondta: nem lett volna sikeres a magyarországi válságkezelés, ha a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az európai intézmények ortodox eszköztárát követjük. Szavai szerint ezt mutatja Portugália, Spanyolország és különösen Görögország példája.

Ugyanakkor „fura paradoxon” – mutatott rá a jegybankelnök –, hogy ha Magyarország 2002 után fegyelmezett gazdaságpolitikát folytat, és bevezeti az eurót, valószínűleg nem lett volna szükség válságkezelésre. Az első Orbán-kormány elindította a folyamatot - 2001-ben célul tűzte ki az euró 2007-es bevezetését –, de  mint mondta, az utána jövő kormányok elszúrták a csatlakozás lehetőségét, így most egy kicsit várni kell, 2020 utánig.     

Lentner Csaba a bemutatón elmondta: társaival együtt azt próbálják bebizonyítani, hogy a neoliberális felfogással szemben létezik másik gazdaságpolitika, amely jobb a gazdaság minden szereplője számára. Rámutatott: a tartós növekedéshez elengedhetetlen a kereskedelmi bankok által biztosított tőke is, ezért kiegyezésre van szükség. A gazdasági szabadságharc szükséges, de nem lehetünk örök életünkben szabadságharcosok - fogalmazott.     

Parragh László arról beszélt, hogy a rendszerváltás óta nem voltak ilyen jók a magyar makrogazdasági mutatók. Ehhez kellett az a gazdaságpolitikai fordulat 2010-ben, amelynek meghatározó alakja volt Matolcsy György - mondta. A magyar gazdaságpolitika jelenlegi pályája fenntartható, mert lezajlottak a szükséges változtatások az adórendszerben, a nyugdíjrendszerben, a szociális segélyezés rendszerében – jelentette ki a kereskedelmi és iparkamara elnöke.     

Patai Mihály kiemelte: a könyv bizonyíték rá, hogy lehet úgy véleményt cserélni, hogy tiszteletben tartjuk a másikét, de közben kitartunk a saját álláspontunk mellett. A bankelnök leszögezte: Magyarország európai beilleszkedésének nincs alternatívája. Megfogalmazása szerint „az európai pozícionáltságunk és a versenyképesség fő gátját a viselkedésben és a közgondolkodásban meglévő igazodási gondok jelentik”.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!