2007. szeptember 17. 04:34

Kissé javult augusztusban a GKI konjunktúra-index (az üzleti és a lakossági bizalmi index súlyozott átlaga). Az index szezonális hatásoktól megtisztított értéke mínusz 16 pontot mutatott, júliushoz képest mind az üzleti, mind a fogyasztói várakozások a hibahatáron belül javultak - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Európai Unió támogatásával készített felmérésében.

Tavaly augusztus óta némi hullámzás mellett lényegében stagnál a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A fogyasztói várakozások viszont az ez év elejéig tartó csökkenés után az idén márciustól, ha lassan, de folyamatosan javulnak, miközben továbbra is nagyon pesszimisták. 

Az ipari bizalmi index júliushoz képest minimálisan csökkent, értéke az éves átlag környékén van, ami kedvezőbb az utóbbi évekénél. Augusztusban kissé romlott az elmúlt és a következő időszak termelésének megítélése. Valamivel kedvezőtlenebb lett a rendelésállomány értékelése, főleg az exporté. A saját termelésű készletállományok viszont apadtak. Az áremelési törekvés mértéke és köre nőtt, a foglalkoztatási szándék romlott.

Az építőiparban ugyancsak hibahatáron belüli a romlás. Kissé javult a rendelésállomány értékelése, de romlott a foglalkoztatással kapcsolatos. Az áremelési tervek az előző hónaphoz képest nem változtak, de az egy évvel ezelőttieknél jóval kevésbé erőteljesek.

A kereskedelmi bizalmi index érezhetőbben romlott. Az eladási pozíció és a megrendelések megítélése egyaránt pesszimistább a júliusinál, a készleteké viszont kedvezőbb. A kereskedelmi cégek inflációs várakozása erősödött, ami az élelmiszerek és kultúrcikkek körében várt áremelkedés következménye. 

Augusztusban csak a szolgáltatói bizalmi index emelkedett. Számottevően javultak a várható forgalomra és foglalkoztatott létszámra vonatkozó várakozások. Az üzletmenet megítélése az előző hónaphoz viszonyítva lényegében nem változott. Az értékesítési árak várható alakulását augusztusban a júliusihoz hasonlóan ítélték meg a válaszadók.

A magyar gazdaság várható helyzetére vonatkozó borúlátó várakozások augusztusban az üzleti szférában és a fogyasztók körében is kissé tovább romlottak.

A lakosság saját várható pénzügyi helyzetére és munkanélküliségre vonatkozó várakozása júliushoz hasonlóan javult, megtakarítási képességének megítélése viszont romlott. Az inflációs várakozások a 2006. novemberi negatív rekordot követően hónapról-hónapra javultak, augusztusban azonban romlottak.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.