4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A még mindig magas államadósság korlátozza a további felminősítés lehetőségét.

A devizában és forintban kibocsátott hosszú futamidejű szuverén magyar adósság osztályzata a hitelminősítő péntek esti londoni bejelentése alapján továbbra is "BBB mínusz". Ez a befektetési ajánlású kategória alapszintje.

A Fitch megerősítette "A mínusz" szinten a magyar gazdaságban honos kereskedelmi adósok besorolási országplafonját, valamint a devizában és forintban fennálló rövid futamidejű magyar adósságállomány "F3" minősítését is.

A Fitch Ratings pénteki felülvizsgálatával befejeződött a magyar államadósság hitelminősítői elbírálásainak idei programja, a három piacvezető nemzetközi hitelminősítő vizsgálati menetrendjeiben ugyanis Magyarország az év hátralévő részében már nem szerepel.

A Fitch az előző felülvizsgálati időpontban, május 20-án - a három nagy hitelminősítő közül elsőként - emelte vissza a magyar államadós-osztályzatot a befektetésre ajánlott sávba. E döntését annak idején azzal indokolta, hogy komoly mértékben javult Magyarország külső fizetési egyensúlyi helyzete, és enyhült a magyar gazdaság sérülékenysége.

Azóta a másik két nagy hitelminősítő is már a befektetésre ajánlott sávban tartja nyilván Magyarországot, azonos osztályzattal és egyaránt stabil kilátással. A Standard & Poor's szeptemberben, a Moody's Investors Service két hete emelte vissza ebbe a sávba a magyar besorolást.

A magyar államadós-osztályzat pénteki megerősítéséhez fűzött londoni elemzésében a Fitch Ratings kiemelte, hogy az osztályzat meghatározó tényezői között van Magyarország EU-tagsága, az erőteljes kormányzati mérőszánok és az egy főre jutó magas hazai össztermék (GDP).

A Fitch hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt évek folyómérleg-többletei hozzájárultak a külső adósságállomány csökkenéséhez. A hitelminősítő szerint ugyanakkor a magyar szuverén adósbesorolás korlátozó tényezői között van a még mindig magas államadósság-ráta.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint az államadósság az idén a hazai össztermék 74 százaléka lesz, jóllehet a cég által a "BBB" kategóriába sorolt szuverén adósok mediánértéke 40 százalék.

A besorolást korlátozó tényezők között említette a Fitch a bankszektor gyengeségét, valamint az elmúlt időszak unortodox gazdaságpolitikáját, amely a hitelminősítő véleménye szerint a magánszektor alacsony beruházási aktivitásának egyik oka, és hatással volt a magyar gazdaság növekedési potenciáljára is.

Az osztályzati megerősítéshez fűzött elemzésében a Fitch az idei év egészére 2,1 százalékos növekedést valószínűsített a magyar gazdaságban, "nyomottnak" nevezve ezt a növekedési ütemet a hasonló besorolású gazdaságokéhoz viszonyítva.

A hitelminősítő szerint a várható idei lassulás okai között van, hogy kevesebb EU-forrás jutott állami beruházásokra.

A jövőre kezdődő új EU-finanszírozási ciklus növekvő folyósításai azonban Fitch Ratings előrejelzése szerint 2,6 százalékra gyorsítják a magyar gazdaság növekedési ütemét. A hazai keresletnek emellett jót tesz majd a javuló munkapiaci helyzet, valamint az ösztönző alapállású monetáris és költségvetési politika - áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

A hitelminősítő 2017-re 2,4 százalékos, 2018-ra 2,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt jósol az idei évre általa várt 1,7 százalékos deficit után.

A Fitch Ratings véleménye szerint az uniós deficitkorlát és az adósságcsökkentésre vonatkozó magyar törvényi szabályozás enyhíti a költségvetési elcsúszás kockázatát a 2018-as választások előtt.

A cég azzal számol, hogy az államadósság-ráta 2018-ra fokozatosan 71,4 százalékra csökken az idei évre várt 74,7 százalékról.

Az államadósság refinanszírozása most már kevésbé van kitéve a globális pénzügyi környezet változásainak, mivel markánsan csökkent a nem rezidens befektetők kezén lévő adóssághányad a teljes állományon belül - áll a Fitch elemzésében.

A cég hangsúlyozza, hogy az elmúlt évek magas folyómérlegtöbbletei és az EU-folyósítások gyors ütemben csökkentették a nettó külső adósságot, amely az idei második negyedévben - a cég saját számítási módszertana alapján - a hazai össztermék 25,9 százaléka volt a 2012-ben mért 73 százalék után.

A bankadó csaknem a felével csökkent az idén, és enyhült a bankszektort kedvezőtlenül érintő újabb szakpolitikai beavatkozások kockázata is - hangsúlyozzák a Fitch londoni elemzői.

A hitelminősítő közölte: a migrációs politikában felmerült nézeteltérések ellenére sem számít arra, hogy tartósan romlana Magyarország viszonya az EU-partnerekkel.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!