2008. április 11. 14:04

A PSZÁF felügyeleti biztosokat küldött ki a MÁV Általános Biztosító Egyesülethez (MÁV ÁBE) pénteken a folyamatos, törvényes működés és pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében, miután a VPOP egymilliárdos sikkasztási ügyben nyomozást indított a biztosító vezetője és több társa ellen, és három személyt őrizetbe vett.

"A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága a Fővárosi Főügyészség kijelölése alapján különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy budapesti székhellyel rendelkező biztosító egyesület vezetője és több társa ellen" - áll a VPOP közleményében, amely következetesen nem nevezi meg az egyesületet. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a közlemény a MÁV ABE-ről szól-e, Sipos Jenő, a VPOP szóvivője annyit mondott: ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudja.

Tavaly december közepe óta a VPOP fogadja és vizsgálja ki a pénzmosással kapcsolatos bejelentéseket, január 1-jétől pedig a vámhatóság nyomoz a pénzmosással kapcsolatos bűncselekményekben és a pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén is. Nagy János, a VPOP országos parancsnoka korábban a sajtónak elmondta: az elmúlt 12 évben egy tucat ügyben indult nyomozás pénzmosás gyanúja miatt, de tudomása szerint egy ügyben sem született elmarasztaló ítélet.

A PSZÁF tájékoztatása szerint a felügyelet főigazgatója a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától (VPOP) kapott hivatalos megkeresés alapján rendelt el rendkívüli, azonnali célvizsgálatot a MÁV Általános Biztosító Egyesületnél. A PSZÁF közleménye szerint a vizsgálat keretében - közbenső intézkedésként - kirendelt felügyeleti biztosok gyakorolják az egyesület elnök-vezérigazgatójának és az intéző bizottság tagjainak a törvényben és alapszabályban megállapított jogait és kötelezettségeit. A felügyeleti biztosok feladata az is, hogy a PSZÁF korábbi határozatában foglaltakat teljesítsék.

A VPOP közleménye szerint a rendelkezésre álló adatok alapján több, különböző úton végrehajtott átutalással közel 1 milliárd forintot vontak ki az ügy gyanúsítottainak közreműködésével a biztosító egyesületből magánszemélyek bankszámláira, majd azzal sajátjukként rendelkeztek. A nyomozó hatóság az érintett magánszemélyek bankszámláinak zárolásáról soron kívül intézkedett. "A jelenleg is folyó eljárási cselekmények mellett eddig 3 fő őrizetbe vételére került sor" - áll a VPOP közleményében.

Binder István, a PSZÁF szóvivője az MTI kérdésére elmondta, hogy a MÁV Általános Biztosító Egyesület - a felügyeleti biztosok irányítása alatt - továbbra is köteles teljesíteni a káresetekből fakadó kötelezettségeit, mint ahogy a tagok is kötelesek fizetni a díjakat. Ugyanakkor hozzátette: az események jelentősen növelték annak esélyét, hogy a problémák az állomány átruházásával rendeződnek a biztosító egyesületnél és nem a tartalék feltöltésével.

A felügyelet múlt pénteken hozott határozatában április 8-ától megtiltotta az egyesületnek, hogy új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéseket kössön, egyben arra kötelezte a biztosítót, hogy június végéig készítse elő meglévő kgfb szerződésállománya másik biztosítóra való átruházását.

A PSZÁF ezt azzal indokolta, hogy a MÁV ÁBE az állományra vetítve nem rendelkezik megfelelő mértékű tartalékkal, ami hosszú távon veszélyezteti az intézmény biztonságos működését. A határozat szerint az egyesület a tartalékhiány megszüntetésére nem tudott elfogadható pénzügyi tervet bemutatni. A PSZÁF kezdeményezte a biztosító első számú vezetőjének és vezető biztosításmatematikusának felmentését is.

Az egyesület első reakcióként tagadta, hogy a határozatot átvették volna, amely így szerintük jogilag nem is létezik. Kiss Bálint, a MÁV ÁBE elnök-vezérigazgatója szerint az egyesület nem tartalékhiányos. Az egyesület első embere az MTI-nek szerdán azt mondta, hogy nyolc befektető is megkereste, akik tulajdonrészt vásárolnának egy olyan új cégben, amely átvenné az egyesület állományát. Binder István szerint azonban az állományt a tartalék rendezése előtt nem lehet átruházni, ez vonatkozik arra az esetre is, ha az egyesület akarja új társaságba vinni.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.