3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Az ausztrál Nagy-korallzátonyt sújtó tömeges korallfehéredés miatt évente egymillióval csökkenhet a térségbe érkező turisták száma, ami egymilliárd ausztrál dollár bevételkiesést jelentene - figyelmeztetett a héten egy független szervezet.

Climate Council Brisbane-ben kiadott jelentése szerint a turisták elmaradásával tízezer ember állása kerülne veszélybe. "A következő két-három évtizedben valószínűleg még gyakoribbá és még súlyosabbá válik a korallfehéredés Ausztráliában, aminek katasztrofális következményei lesznek a zátony egészségére és a gazdaságra nézve egyaránt" - derült ki a dokumentumból.

A világörökségi helyszínek közé tartozó Nagy-korallzátony jelenleg hétmilliárd ausztrál dollár bevételt generál évente, és nagyjából 70 ezer ausztrálnak biztosít munkahelyet egyebek között a turisztikai szektorban.

Ezek a világ legextrémebb szálláshelyei

Ausztrál kutatók a hét elején tették közzé a levegőből végzett legfrissebb vizsgálataik eredményét, amely szerint soha nem látott mértékű korallfehéredés sújtja a már amúgy is legyengült Nagy-korallzátony északi és középső harmadát. Lesley Hughes ökológus szerint épp a koralltelep középső része az, amelyet a turisták többsége felkeres. "Ennek nagyon súlyos következményei lesznek Queensland gazdaságára és munkaerőpiaci helyzetére" - mondta.

Az immár második éve pusztító korallfehéredés a zátony 1500 kilométeres szakaszát érinti. A tavalyit is beleszámítva 1998 óta ez a negyedik tömeges korallfehéredés a területen. A zátonynak mindössze a déli harmada maradt most is viszonylag érintetlen.

A szakember szerint azoknak a koralloknak, amelyeket immár második egymást követő éve sújt a fehéredés, nincs esélyük a regenerálódásra. A virágállatoknak ugyanis nagyjából tíz évre és a tengervíz gyors lehűlésére van szükségük ahhoz, hogy regenerálódjanak egy-egy súlyos korallfehéredés után.

A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek, és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Ha a folyamat hosszan tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent az élőhelyként és táplálékként a korallokra támaszkodó halakra és rajtuk keresztül az emberekre is.

A zátony 700 kilométeres északi harmadán a virágállatok 67 százaléka elpusztult a tavalyi fehéredés során. A mostani fehéredés magában hordozza annak kockázatát, hogy a Nagy-korallzátonyt a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé sorolja át az UNESCO világörökségi bizottsága, amely júliusig hozza meg az ezzel kapcsolatos döntését.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!