5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia államadós-osztályzatának kilátását pénteken a Standard & Poor's, elsősorban a brit EU-tagságról tervezett népszavazásból a gazdaságpolitikai döntéshozatalra háruló potenciális kockázatokra hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő a kilátás negatív felülvizsgálatával együtt megerősítette Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA/A-1 plusz" hosszú és rövid távú szuverén adósbesorolását. Az S&P az osztályzati kilátás negatívra rontását a lépéshez fűzött részletes elemzésében mindenekelőtt azzal a véleményével indokolta, hogy a brit EU-tagságról szóló, 2017 végéig tervezett népszavazás miatt a brit gazdaságpolitikai döntéshozatal mechanizmusára a cég által korábban vártnál is nagyobb hatást gyakorolhatnak a pártpolitikai meggondolások.

A Standard & Poor's szerint a népszavazás emellett kockázatokat jelent a brit pénzügyi szolgáltatási szféra, az exportszektor, és a szélesebb értelemben vett reálgazdaság növekedési kilátásaira is. A cég elemzői hangsúlyozták azt a véleményüket is, hogy ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból, az kérdéseket vetne fel a brit államháztartás és a folyómérleg-egyenleg jelentős ikerdeficitjének, valamint a magánszektor szintén magas rövid lejáratú adósságállományának finanszírozhatóságával kapcsolatban.

David Cameron brit miniszterelnök két éve jelentette be, hogy Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig London újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások középpontjában a brit kormány szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna. A brit Konzervatív Párt - amely 2010 után az EU-párti Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzott - a májusi parlamenti választásokat váratlan fölénnyel megnyerte, és az új, immár egypárti többségi konzervatív brit kormány már be is nyújtotta az EU-referendumról szóló törvénytervezetet az alsóházban.

A Standard & Poor's szerint jelentős hosszú távú kockázatokat jelenthet a brit gazdaság kilátásaira, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból. Egy ilyen fejleménynek az S&P szerint következményei lennének a külső finanszírozásra, valamint a font tartalékvaluta-szerepére is. Nagy-Britannia EU-tagsága révén a brit gazdaság nagyobb értékben jutott alacsony költségű tőkeforrásokhoz, valamint több magasan képzett külföldi munkavállalót vonzott, mint amennyihez akkor jutott volna, ha nem lett volna hozzáférése az EU egységes belső piacához. Az elmúlt évtizedben végbement jelentős mértékű nettó bevándorlás javította Nagy-Britannia mint szuverén adós gazdasági és költségvetési teljesítményét.

Mindemellett a brit gazdaságnak a font tartalékvaluta-szerepe is hasznos. A Standard & Poor's közölte: adósosztályzati módszertana azt diktálja, hogy ha a font aránya a globális jegybanki devizatartalék-állományon belül 3 százalék alá csökkenne, az S&P a brit fizetőeszközt a továbbiakban nem tekintené globális tartalékvalutának. A hitelminősítő adatai szerint 2014 végén a font részaránya 3,8 százalék volt a globális jegybanki tartalékállományon belül; az amerikai dollár 52,5 százalékos, a japán jen 4,0 százalékos súllyal volt jelen a devizatartalékokban. Az S&P közölte: egy fokozattal leminősítheti a brit "AAA" szuverén besorolást, ha a font elveszti e tartalékvaluta-funkcióját.

A hitelminősítő elemzése szerint azóta, hogy Nagy-Britannia 1973-ban csatlakozott az akkori Európai Közösséghez, a brit gazdaság jelentős értékű közvetlen külföldi befektetést vonzott, megszilárdítva globális pénzügyi központként betöltött szerepét. A brit gazdaságba eddig érkezett nominális külföldi működőtőke-állomány 1600 milliárd dollár - a brit hazai össztermék (GDP) 57 százaléka -, ami a világon a harmadik legmagasabb nominális érték. A brit gazdaság közvetlen külső tőkebefektetési állománya a teljes globális érték 6,3 százaléka, vagyis jóval meghaladja a brit gazdaság 4 százalékos súlyát a világgazdaság egészén belül.

A hitelminősítő kiemeli, hogy a teljes külföldi működőtőke-beáramlás kétharmada a szolgáltatási szektorba, mindenekelőtt a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektorába érkezik. London valószínűleg akkor is fontos pénzügyi központ maradna, ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból, a brit növekedési és költségevetési teljesítményre azonban súlyos teherként nehezedne, ha a pénzügyi befektetők a jövőben más befektetési célpontok mellett döntenének - áll az S&P elemzésében.

A brit üzleti szféra képviselői is felhívták már a figyelmet arra, hogy a brit gazdaság súlyos veszteségeket kockáztat, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból. Nemrégiben a legnagyobb brit vállalatok vezetői - köztük Sir Richard Branson, a Virgin vállalatbirodalom alapítója és Nicolas Petrovic, a Eurostar szuperexpresszeket üzemeltető cég vezérigazgatója - közösen megfogalmazott nyílt levélben figyelmeztették a Konzervatív Párt vezette kormányt arra, hogy a brit gazdaság számára az EU-tagság a különböző becslések szélsőértékei alapján évente 31 milliárd és 92 milliárd font (13 ezer milliárd és 40 ezer milliárd forint) közötti többletbevételt jelent; ez háztartásonként 1200-3500 font közötti éves jövedelmi plusznak felel meg.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!