2017. november 14. 08:13

A piaci várakozásoknak megfelelően lendületet vett a magyar gazdaság a harmadik negyedévben.

A Központi Statisztikai Hivatal kedd reggeli közlése szerint a magyar gazdaság a harmadik negyedévben előző év azonos időszakához képest 3,6 százalékkal növekedett a kiigazítatlan, nyers adatok szerint. A második negyedévben 3,3, az elsőben pedig 4,3 százalékos volt a bővülés mértéke.

A KSH tájékoztatása szerint a növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a harmadik negyedéves növekedés a nyers adat által mutatottnál nagyobb volt, 3,8 százalékos, ami a kétéves csúcs közelében van. Az első negyedévben egy hajszállal nagyobb bővülést mutatott a magyar gazdaság, 3,9 százalékosat, előtte viszont 2015 év elején volt ennél nagyobb emelkedés.

Így az első három negyedév összesített teljesítménye 3,8 százalékos növekedést mutat, a kormány várakozása pedig 4,1 százalékos. A 0,3 százalékpontos differencia leküzdéséhez azonban az utolsó negyedévre nagyon be kellene gyorsulnia a magyar gazdaságnak, amire túl sok esélyt nem látunk. Így véleményünk szerint a kormányzati várakozástól talán csak egy hajszállal, de elmaradhat a tényleges gazdasági teljesítmény.

A harmadik negyedévben a másodikhoz képest 0,8 százalékos volt a bővülés mértéke.

Arról, hogy ez a növekedés mire elég uniós viszonylatban, délelőtt 11 órakor fog kiderülni, melyről természetesen beszámolunk. 

Varga Mihály: tovább gyorsult a magyar gazdaság növekedési üteme

Gyorsult a magyar gazdaság növekedési üteme a harmadik negyedévben - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb GDP-adatait kommentálva. A nyilatkozatot az MTI foglalta össze.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy már a KSH iparra vonatkozó részadatai is bővülést mutattak a harmadik negyedévre, ugyanakkor az idei utolsó negyedév gyorsulása még erőteljesebb lehet.

Kiemelte, hogy az emelkedésben jelentős szerepe volt az építőiparnak, hiszen a családi otthonteremtési program egyre inkább kiteljesedik, egyre többen igénylik és nő a lakásépítési engedélyek száma, ami érzékelhető az ágazat eredményein is. Pozitívan értékelte a járműipar teljesítményét, a gyengülő nyugat-európai értékesítés nem befolyásolta úgy, mint ahogyan kalkulálni lehetett volna.

Megjegyezte, hogy az elmúlt évek jó teljesítményéhez képest egyedül a mezőgazdaság produkált "szerényebb" eredményeket, az aszályos hónapok jelentősen csökkentették főleg a kukorica termelési volumenét, mintegy 1,5-2 millió tonnával kevesebb kukorica lehet idén Magyarországon.

mfor.hu