2007. július 26. 10:51

A nyugat-európai befektetők érdeklődése egyre inkább a kötvények felé fordul. A megtakarítási várakozásokat illetően jelentős regionális különbségek figyelhetők meg: továbbra is az amerikaiak a legderűlátóbbak - állapítja meg a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal Europe legfrissebb tanulmánya.

A GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal 2007 tavaszán újra elkészítette a Befektetési Barométert, mely során vizsgálta az európai - így szűkebb régiónk - és az amerikai háztartások vagyoni helyzetét, a leggyakrabban preferált befektetési formák jelenlegi és jövőben várható pozícióját, valamint azt is, hogyan alakulnak a lakosság megtakarításra vonatkozó várakozásai.

A 2006 őszén készített felméréssel összevetve a kutatók nem tapasztaltak számottevő változásokat a magánbefektetők viselkedésében. A többség továbbra is az alacsony kockázattal járó befektetési lehetőségekben bízik. Azoknak az aránya azonban, akik megtakarításaikat rövidlejáratú betétekben kamatoztatják Nyugat-Európában 47 százalékról 39 százalékra - az évek óta mért legalacsonyabb szintre - csökkent. Ellenben jelentősen - hét százalékról 13 százalékra - nőtt azoknak az aránya, akik megtakarításaikat kötvényben tartják.

Itthon a rövid lejáratú betét a favorit

Magyarországon a kelet- és közép-európai átlagnál továbbra is magasabb - 76 százalék - azok aránya, akik pénzük kamatoztatására egyik, a kutatás során vizsgált befektetési eszközt sem veszik igénybe, bár itt megjegyzendő, hogy ez az arány a 2006 ősszel mért 81 százalékos történelmi csúcsponthoz képest csökkenést jelent, áll a GfK közleményében.

A megtakarításaikat rövid lejáratú betétekben kamatoztatók aránya 14 százalék és ezzel ez a befektetési forma továbbra is a legnépszerűbb hazánkban. Az életbiztosításba fektetők aránya megfelel az előző időszakban tapasztaltaknak - jelenleg a válaszadók 11 százaléka ezt a pénzügyi eszközt alkalmazza megtakarításainak kamatoztatására. A többi befektetési eszköz - így részvények, részvényalapú befektetési alapok, egyéb alapok és kötvények - iránti érdeklődés ugyanakkor továbbra is mérsékelt, a nyugdíjalapokat jelenleg igénybevevők aránya pedig változatlanul nyolc százalék.

Svédországban fektetnek be leginkább

A háztartások vagyoni helyzetét vizsgálva számottevő változás nem következett be a legutóbbi - 2006. őszi - felméréskor tapasztaltakhoz képest: továbbra is az Egyesült Államokban nagyobb (37 százalék) az aránya azon háztartásoknak, melyek vagyona meghaladja az ötvenezer eurót. Európában a megkérdezett háztartásoknak összességében hét százaléka nyilatkozott ötvenezer eurót meghaladó magánvagyonról. Míg Közép-Európában azon háztartások aránya, akik 25 ezer eurónál nagyobb magánvagyonról nyilatkoztak két százalék, Magyarországon mindösszesen egy százalék.

A megtakarításaikat nem a vizsgált konstrukciókba fektetők aránya Nyugat-Európában (44 százalék) most első alkalommal közelítette meg az Egyesült Államokban jellemző arányt. A megkérdezett amerikaiak 43 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem invesztál egyik, a kutatásban vizsgált befektetési eszközbe sem. A megtakarított összegeket befektetők aránya Svédországban és Belgiumban a legmagasabb: itt a válaszadók 10, illetőleg 16 százaléka jelezte, hogy jelenleg egyik eszközt sem veszi igénybe pénze kamatoztatására. Közép- és Kelet-Európában a többség - 66 százalék - továbbra is vonakodik attól, hogy pénzügyi befektetést eszközöljön.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.