2016. január 26. 13:07

A várakozásoknak megfelelő döntést hozott a Monetáris Tanács.

A monetáris tanács a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamat 1,35 százalékos szintjén keddi ülésén - közölte a Magyar Nemzeti Bank a kamatdöntő ülés után.

Matolcsy György MNB-elnök a tavaly júliusi kamatdöntő ülés után jelentette be, hogy véget ért az alapkamat-csökkentési ciklus. Akkor azt is mondta, hogy a jegybank a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be.

Az Equilor elemzői szerint az alapkamat mértéke egyre kisebb szerepet játszik a gyakorlatban, a jegybank elsősorban a monetáris eszköztár átalakításával kíván fellépni a továbbiakban is, ahogy ezt a január 12-én bejelentett Önfinanszírozási program 3. fázisban láthattuk. A meglátásuk szerint rövid távon továbbra is a nem konvencionális eszközök juthatnak főszerephez, további kamatvágást több okból is elkerülheti a jegybank.

Az Equilor elemzői szerint az MNB kivár a márciusi inflációs jelentésig, valamint az EKB szintén márciusi kamatdöntő üléséig. Amennyiben az eurózóna jegybankja további monetáris lazító intézkedéseket jelent be, valamint az olaj árában nem következik be jelentős visszapattanás, úgy az MNB számára is nagyobb tér nyílik a nem konvencionális eszközökkel történő lazításra.

Az MNB döntése kapcsán  Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője azt mondta, több tényező szólt a tartás mellett. A feltörekvő piacokon eladói nyomás alakult ki az elmúlt hetekben, és bár ennek a forint ellenállt, azaz nem gyengült, az óvatosság azért indokolt. A következő hetekben a nemzetközi piaci hangulat mellett meghatározó lehet a magyar kamat szempontjából, hogy milyen lépéseket tesz az Európai Központi Bank és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A tartást indokolta az olaj árának csökkenése, amely az üzemanyagárakon keresztül visszafogja az inflációt.

A szakember szerint elképzelhető a következő hónapokban egy mérsékelt kamatcsökkentés, ám május előtt erre nem valószínű, hogy sor kerül. Egyrészt az államadósság finanszírozása az év első részében kicsit nehezebb, és a jegybankárok feltehetően nem kockáztatják meg, hogy egy csökkentés miatt eladási hullám alakuljon ki a piacon. Emellett a jegybank májusban jön ki az inflációs jelentésével, amelyben részben megalapozza majd a további kamatpályát. Összességében, ha a következő hónapokban lesz is változás, akkor inkább egy csökkentésre lehet számítani, de arra is csak májusban, júniusban kerülhet sor a szakember szerint. 

MTI