<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Több mint kétszáz kórház kapott tavaly év végén a szükségesnél több forrást adósságaik rendezésére, köztük 142 kórház egyelten forintot sem használt fel az összegből - derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapjára felkerült összesítésből.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár tavaly év végén jelentette be: összesen 27 milliárd forintos konszolidációs támogatásban részesülnek az állami egészségügyi intézmények, hogy csökkenthessék lejárt szállítói tartozásaikat.

Idén április végén módosították a rendeletet, miszerint azoknak az intézményeknek, amelyek a konszolidációs támogatásból részesültek, de nem volt szállítói tartozásuk, május 10-ig nyilatkozniuk kellett arról, hogy lemondanak a kiutalt összegről. A lemondást követő tíz napon belül, vagyis legkésőbb május 20-ig a nyilatkozatban meghatározott támogatási összeget vissza kellett fizetniük.

Amely intézmények ezen fizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget, azoktól a finanszírozó (vagyis az OEP) az egészségügyi szolgáltató részére esedékes június havi finanszírozási összegből vonja le az összeget. Az OEP honlapján található összesítés szerint 78 kórház határidőig visszautalta azt az összeget, amelyet nem használt fel adósságai rendezéséhez. Ezek mellett 96 kórháztól a most júniusi finanszírozási forrásából vonta le az összeget az OEP.

MTI