<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Országstratégia megalkotását, a maastrichti kritériumok teljesítését, az adórendszer egyszerűsítését és átláthatóbbá tételét szorgalmazza csütörtökön megjelent jelentésében a Magyar Európa Üzleti Tanács (HEBC), amelyet Fenntartható versenyképesség címmel sajtótájékoztató keretében ismertettek.

Az ország kiszámíthatósága és a fejlődés érdekében minden politikai erőnek felül kell emelkednie a pártérdekeken - fogalmaz a jelentés, mivel az ország valódi problémája a konszenzus, a kompromisszum- és az együttműködési készség hiánya. A HEBC véleménye szerint több ország példája is mutatja, hogy összefogás nélkül nem lehet reformokat végrehajtani. Ugyanakkor a jelentés rögzíti azt is, hogy az egyik fő ok, amiért eddig nem sikerült a reformokat megvalósítani, a társadalom támogatásának hiánya.

Az emberek eddig azt tanulták meg, hogy a legelszántabb reformterveket is meg lehet akadályozni és anyagi áldozatokat sem szükséges vállalniuk, elég ha az államtól kérik terheik átvállalását - fogalmaz a jelentésben a HEBC.

A versenyképességi fejezetet jegyző Pécsi-Szabó Miklós, az OMV Hungária ügyvezető igazgatója elmondta: a forint árfolyam ingadozása az egyik fontos tényező, amely aláássa a befektetői szándékokat. Mivel a befektetők hosszú távra terveznek, stabil gazdasági fejlődés csak akkor lehetséges, ha a gazdaságpolitika hosszú távon a kiszámítható fejlődést ösztönzi - tette hozzá.

A világméretű pénzügyi válság legfontosabb tapasztalata, hogy fenntartható pályára kell állítani a magyar államháztartást - jelentette ki a HEBC másik elnökségi tagja Takács János. Az Electrolux közép-európai vezérigazgatója kifejtette: mivel az adóterhelés tovább nem növelhető, a költségvetési kiadásokat kell csökkenteni és át kell alakítani a költségvetés szerkezetét. Ha ez nem valósul meg, akkor a jelenlegi szerkezetben a költségvetés újratermeli a hiányt - fűzte hozzá.

Takács János szerint az új kormánynak meg kell valósítania az adórendszer egyszerűsítését, átláthatóbbá tételét. Elmondta azt is, hogy minél hamarabb hozzáfog az ország az adórendszer struktúrájának átalakításához, annál gyorsabban tudja csökkenteni az általános adóterhelés nyomását.

A HEBC javasolja az élőmunka terheinek további csökkentését, beleértve a munkáltatók által fizetett terheket, a munkavállalók által fizetett személyi jövedelemadót és járulékokat. A Magyar Európa Üzleti Tanács tagvállalatainak összesített nettó árbevétele megközelíti az 1700 milliárd forintot, a cégek által foglalkoztatottak létszáma csaknem 18 ezer.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.