2010. február 25. 15:16

A fiskális fegyelmen múlik az idei GDP arányos államháztartási hiány mértéke Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint, aki a kiadási előirányzatok szigorú betartásával továbbra is elérhetőnek tartja az idei 3,8 százalékos célt, és kétségtelennek nevezte, hogy a 2011-es cél tartásához további intézkedések szükségesek, de megjegyezte, hogy ez a konvergenciaprogramban is szerepelt.

A pénzügyminiszter az MTI-nek a jegybank magasabb hiány-előrejelzésére reagált csütörtökön, azt mondta: a kormány és az MNB előrejelzése közötti lényegi különbség, hogy a jegybank szerint a kormány nem tudja tartani azt a kiadási szigort, amelyet előirányzott. "Tavaly is ez volt a különbség a kormány előrejelzése és más előrejelzések között, (...) ám 2009-ben is bizonyított a kormány, bemutatta, hogy megfelelően szigorú költségvetési gazdálkodással, fegyelmezettséggel tarthatóak a szűk kiadási előirányzatok is" - mondta. Hozzátette: "ha ilyen fegyelmezett költségvetési gazdálkodást folytat egész évben a kormány, akkor tarthatóak a kiadási előirányzatok és az idei 3,8 százalékos hiánycél".

Az MNB szerdán közzétett Inflációs Jelentése szerint az idei GDP arányos, eredményszemléletű (ESA) államháztartási hiány 4,2, jövőre 4,3 százalék lehet. A kormány ezzel szemben a 2010-es 3,8 százalékos deficit után jövőre 2,8 százalékkal számol.

Oszkó Péter kétségtelennek nevezte, hogy a jövő évi hiánycél eléréséhez további intézkedések kellenek. Példaként említette, hogy idén, nagyon szigorú intézkedésekkel és a tartalékok zárolásával ki lehet gazdálkodni a vagyonadó eltörlése miatti bevételkiesését. Jövőre azonban ez már hiányozni fog, hiszen 2011-ben tovább csökken az szja, amelynek hatását nem tudja ellentételezni a vagyonadó. "Jövőre biztos, hogy további intézkedések kellenek, de ez eddig sem volt vitatott" - mondta. Arra, hogy ezek kiadáscsökkentő, vagy bevételnövelő intézkedések lehetnek-e Oszkó Péter kifejtette, bár ez már a következő kormány kompetenciája, de alapvető cél, hogy ezek az intézkedések ne rontsák a versenyképességet.

Megjegyezte: a mostani kormány ennek szellemében döntött a kiadások visszafogásáról az adóemelés helyett. Az adóintézkedések pedig a fogyasztást és a vagyont érintették, így nem rontják a versenyképességet.

Az ország nyilvánvaló érdekének nevezte a pénzügyminiszter, hogy a hiány leszorítása érdekében tett lépések ne rontsák a gazdaság versenyképességét.

MTI