2010. február 25. 15:16

A fiskális fegyelmen múlik az idei GDP arányos államháztartási hiány mértéke Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint, aki a kiadási előirányzatok szigorú betartásával továbbra is elérhetőnek tartja az idei 3,8 százalékos célt, és kétségtelennek nevezte, hogy a 2011-es cél tartásához további intézkedések szükségesek, de megjegyezte, hogy ez a konvergenciaprogramban is szerepelt.

A pénzügyminiszter az MTI-nek a jegybank magasabb hiány-előrejelzésére reagált csütörtökön, azt mondta: a kormány és az MNB előrejelzése közötti lényegi különbség, hogy a jegybank szerint a kormány nem tudja tartani azt a kiadási szigort, amelyet előirányzott. "Tavaly is ez volt a különbség a kormány előrejelzése és más előrejelzések között, (...) ám 2009-ben is bizonyított a kormány, bemutatta, hogy megfelelően szigorú költségvetési gazdálkodással, fegyelmezettséggel tarthatóak a szűk kiadási előirányzatok is" - mondta. Hozzátette: "ha ilyen fegyelmezett költségvetési gazdálkodást folytat egész évben a kormány, akkor tarthatóak a kiadási előirányzatok és az idei 3,8 százalékos hiánycél".

Az MNB szerdán közzétett Inflációs Jelentése szerint az idei GDP arányos, eredményszemléletű (ESA) államháztartási hiány 4,2, jövőre 4,3 százalék lehet. A kormány ezzel szemben a 2010-es 3,8 százalékos deficit után jövőre 2,8 százalékkal számol.

Oszkó Péter kétségtelennek nevezte, hogy a jövő évi hiánycél eléréséhez további intézkedések kellenek. Példaként említette, hogy idén, nagyon szigorú intézkedésekkel és a tartalékok zárolásával ki lehet gazdálkodni a vagyonadó eltörlése miatti bevételkiesését. Jövőre azonban ez már hiányozni fog, hiszen 2011-ben tovább csökken az szja, amelynek hatását nem tudja ellentételezni a vagyonadó. "Jövőre biztos, hogy további intézkedések kellenek, de ez eddig sem volt vitatott" - mondta. Arra, hogy ezek kiadáscsökkentő, vagy bevételnövelő intézkedések lehetnek-e Oszkó Péter kifejtette, bár ez már a következő kormány kompetenciája, de alapvető cél, hogy ezek az intézkedések ne rontsák a versenyképességet.

Megjegyezte: a mostani kormány ennek szellemében döntött a kiadások visszafogásáról az adóemelés helyett. Az adóintézkedések pedig a fogyasztást és a vagyont érintették, így nem rontják a versenyképességet.

Az ország nyilvánvaló érdekének nevezte a pénzügyminiszter, hogy a hiány leszorítása érdekében tett lépések ne rontsák a gazdaság versenyképességét.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.