2010. április 15. 06:46

A költségvetés idei 205 milliárd forintos tartalékából 188 milliárd, azaz 91 százalék a következő kormány rendelkezésére áll - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter szerdai délutáni tájékoztatóján, ahol Szijjártó Péternek, a Fidesz elnöki stábja vezetőjének kora délutáni sajtótájékoztatójára reagált.

A 100 milliárd forintos stabilitási tartalék és az 50 milliárdos kamatkockázati tartalék teljes egészében érintetlen, az 55 milliárdos általános tartaléknak pedig csak az időarányos részét költötte el a kormány - közölte a Pénzügyminiszter.

Szijjártó Péter a negyedéves költségvetési adatokat kommentálva azt mondta, hogy a jelenlegi kormány kiüríti a kasszát a következő kabinet hivatalba lépéséig. Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára előzőleg bejelentette, hogy május végére 719,4 milliárd forint államháztartási hiány várható, az éves deficit 81,9 százaléka. A jelenlegi kormány megközelítőleg az éves várható hiány olyan százalékában, azaz 82 százalékban adja át a büdzsét a következő kormánynak, ahogy azt annak idején az Orbán-kormány adta át utódjának - jelezte Oszkó Péter. Hozzátette azt is, van egy különbség 2002 és 2010 között, ma válság van és ebből kell kivezetni az országot.

"A jelenlegi kormány a költségvetés terén mindent megtesz annak érdekében, hogy a következő kormány számára a lehető legnagyobb tartalék maradjon, és a legnagyobb mozgástér álljon rendelkezésre. Ezért nem tartom úriemberhez méltó magatartásnak, hogy azt mondják: mindent felégettünk magunk mögött, mert éppen ezzel ellenkező történik" - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Bár a szerda délelőtt közölt költségvetési adatok pénzügyi szemléletűek, azaz az önkormányzatok várható egyenlegét nem tartalmazzák, a Pénzügyminisztérium eredményszemléletű előrejelzése, ami idén a GDP 3,8 százalékos hiányát tartalmazza, már figyelembe vette az önkormányzatok hiányát - azaz a maastrichti kritériumok szerint készült - magyarázta a pénzügyminiszter. Ez azt jelenti, hogy 2009-ben az önkormányzatok hiánya a GDP 0,3 százalékával, idén pedig 0,7 százalékával lesz egyenlő - tette hozzá, kiegészítve azzal, hogy az önkormányzatok gazdálkodását a kormány kevéssé képes befolyásolni.

Kérdésre válaszolva Oszkó Péter elmondta: az állami vállalatok adóssága sok év alatt halmozódott fel, s első feladat a további adósság megakadályozása. Ezért 2010-ben olyan pályára kell állítani a társaságokat, amely nem terheli tovább a költségvetést és az országot.

Oszkó Péter véleménye szerint a meglévő adósságot lehetőleg a vállalatoknak maguknak kellene kigazdálkodniuk, s amennyiben ez nem lehetséges, akkor a költségvetés kénytelen lesz segítséget adni, de csak akkor, amikor a költségvetési mozgástér erre lehetőséget nyújt. "Ha ezt 2010-ben tenné meg a költségvetés, akkor ez mesterségesen növelné meg a hiányt, nem kényszerítené szigorú gazdálkodásra a vállalatokat, s azt az üzenetet hordozná, hogy szabad adósságot felhalmozni, hiszen annak terhét feltétel nélkül átvállalja majd a költségvetés" - hangsúlyozta a pénzügyminiszter, aki úgy vélte, hogy politikai érdekeken kívül semmilyen racionális, pénzügyi, gazdasági érv nem szól az adósságok idei konszolidálása mellett.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.