2010. május 28. 11:39

A leköszönő pénzügyminiszter úgy látja, minimális gazdasági növekedés már az idei évben is leképzelhető.

A költségvetés helyzetét alapvetően nem javítja a tervezettnél kedvezőbb gazdasági növekedés (a 2010. évi költségvetés még 0,9 százalékos GDP visszaesés alapján készült), mivel a növekedési többlet elsősorban az export felfutásának következménye, márpedig az sem több társasági adót, sem több áfa bevételt nem jelent - magyarázta az ügyvezető pénzügyminiszter.

Az államháztartás idei helyzetét elemezve Oszkó elmondta: a központi kormányzat 13533 milliárd forint összegű kiadással számolt, ebből május végéig 5976 milliárd forint elköltése várható, azaz 7557 milliárd, a teljes összeg 56 százaléka marad a képzeletbeli kasszában. Hozzátette azt is, hogy az 57 milliárd forintos általános tartalékból 37 milliárd, míg a stabilitási és kamatkockázati tartalék 150 milliárd forintos összegének 100 százaléka az új kormány rendelkezésére áll. Ugyanakkor Oszkó Péter megjegyezte, hogy az utóbbi összeg elköltésével nem számolt a Bajnai-kormány.

"Magyarországnak nincsenek finanszírozási problémái, Magyarország finanszírozási helyzete stabil, az év elején felvett kétmilliárd dolláros kölcsönnel az ország letudta az idei külső finanszírozási tervét" - fogalmazott a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy az IMF által rendelkezésre bocsátott hitelkeretből 6 milliárd euró még az ország rendelkezésére áll.

A Malév aligha működhet a jelenlegi formában a mostani adósságállománya mellett, ezért az adósságállomány átstrukturálására, illetve diszkontálására lehet szükség - felelte az MTI kérdésére a pénzügyminiszter.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.