2p

A leköszönő pénzügyminiszter úgy látja, minimális gazdasági növekedés már az idei évben is leképzelhető.

A költségvetés helyzetét alapvetően nem javítja a tervezettnél kedvezőbb gazdasági növekedés (a 2010. évi költségvetés még 0,9 százalékos GDP visszaesés alapján készült), mivel a növekedési többlet elsősorban az export felfutásának következménye, márpedig az sem több társasági adót, sem több áfa bevételt nem jelent - magyarázta az ügyvezető pénzügyminiszter.

Az államháztartás idei helyzetét elemezve Oszkó elmondta: a központi kormányzat 13533 milliárd forint összegű kiadással számolt, ebből május végéig 5976 milliárd forint elköltése várható, azaz 7557 milliárd, a teljes összeg 56 százaléka marad a képzeletbeli kasszában. Hozzátette azt is, hogy az 57 milliárd forintos általános tartalékból 37 milliárd, míg a stabilitási és kamatkockázati tartalék 150 milliárd forintos összegének 100 százaléka az új kormány rendelkezésére áll. Ugyanakkor Oszkó Péter megjegyezte, hogy az utóbbi összeg elköltésével nem számolt a Bajnai-kormány.

"Magyarországnak nincsenek finanszírozási problémái, Magyarország finanszírozási helyzete stabil, az év elején felvett kétmilliárd dolláros kölcsönnel az ország letudta az idei külső finanszírozási tervét" - fogalmazott a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy az IMF által rendelkezésre bocsátott hitelkeretből 6 milliárd euró még az ország rendelkezésére áll.

A Malév aligha működhet a jelenlegi formában a mostani adósságállománya mellett, ezért az adósságállomány átstrukturálására, illetve diszkontálására lehet szükség - felelte az MTI kérdésére a pénzügyminiszter.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!