Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A magánnyugdíjpénztári vagyonból származó kötvények júniusi bevonása után júliusban ismét 160 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetés adóssága - derül ki az ÁKK legfrissebb adataiból. Ez nagyrészt árfolyamhatásnak volt köszönhető, hiszen az euróval szemben bő két százalékkal gyengült egy hónap alatt a forint, ami meg is látszott a devizaadósság alakulásán. Mfor.hu-háttér.

Megint közelítjük a 20 ezer milliárdos lélektani határt

Július végén összesen 19 738,3 milliárd forint volt a központi költségvetés adóssága, ez 160,4 milliárddal volt magasabb a június végi értéknél. Az utóbbi időszakhoz képest persze még így is alacsony az adósságállomány, tavaly decemberhez képest például 300 milliárdos csökkenést jelent. Ez annak köszönhető, hogy júniusban nagyot esett az adósságállomány, mivel a kormány 1350 milliárd forintnyi állampapírt vont be, ami a magánnyugdíjpénztári portfóliókból áramlott a kasszába.

A múlt hónapban a teljes adósságon belül 10 231,1 milliárdot tett ki a forintkötelezettség, ez 33,2 milliárd forintos csökkenést jelentett júniushoz képest. Ezen belül a legnagyobb tétel, 7154,8 milliárd az államkötvények állománya volt, míg diszkont kincstárjegyből 1662,3 milliárd forintnyi volt forgalomban. A devizaadósságunk egy hónap alatt 9196 milliárd forintról 9361,1 milliárdra nőtt, azaz itt máris megtaláljuk a 160 milliárdos emelkedés okát a teljes adósságot illetően.

A devizaadósságon belül a növekedés nagy része a kötvényállománynak volt köszönhető: 4064,7 milliárd forintról 4142,9 milliárdra nőtt a forgalomban lévő devizakötvények mennyisége. Mindez úgy, hogy júliusban új kötvénykibocsátás nem történt. Viszont a forint a június végi 265 körüli szintről egy hónap alatt 270 környékére gyengült az euró ellenében, márpedig az adósságunk nagy része euróban van. Ez a bő két százalékos árfolyamemelkedés pedig a fentiek alapján nagyságrendileg ugyanekkora növekedést jelentett az adósságállományban.

A tavalyi év végéhez képest egyébként a központi költségvetés teljes adósságállománya 302,8 milliárd forinttal csökkent hét hónap alatt. Ezen belül a devizaadósság 518,4 milliárddal emelkedett, míg a forintadósság 747,1 milliárddal csökkent. A devizaadósság emelkedése egyébként főleg a tavasszal kibocsátott devizakötvényeknek volt köszönhető, hiszen összesen 4,25 millió dollár és egymilliárd euró értékben bocsátott ki hazánk devizakötvényeket, miközben a lejárat az év eddigi részében "csak" egymilliárd euró volt. Igaz, az év második felévben még circa hárommilliárd eurót - köztük kettőt az IMF-nek - még törleszteni fogunk.


Nagyon szeret minket a külföld

A lakossági állampapírokon belül a kamatozó kincstárjegyek állománya az év elejétől július végéig gyakorlatilag stagnált, így a július végi állomány 83,1 milliárd forint volt. Az 1 és 2 éves Kincstári Takarékjegyek együttes állománya összesen 3,1 milliárd forinttal 213,7 milliárd forintra csökkent a vizsgált időszakban. Az inflációhoz kötött Prémium Magyar Államkötvény harmadik és negyedik sorozatának értékesítése következtében, 2011. július végén a lakossági ügyfelek által vásárolható államkötvények állománya 25,1 milliárd forintos ez évi növekedés hatására 160,2 milliárd forintot tett ki. Július végén a lakossági állampapírok állománya 457 milliárd forintot tett ki, ami 21,3 milliárd forint növekedést jelent 2010. december vége óta.

A külföldi befektetők állampapír-állománya júliusban 233,8 milliárd forinttal emelkedett. A hó végi 3721,3 milliárd forintos állampapír-állomány 1188,6 milliárd forinttal volt magasabb a 2010. december végi állománynál. A külföldi állomány 13,3 százaléka, 493,7 milliárd forint diszkontkincstárjegy, 86,7 százaléka, 3227,6 milliárd forint államkötvény. A külföldi állomány átlagos hátralévő futamideje július végén 4,11 év volt.

A diszkontkincstárjegyek júliusi aukcióin a havi átlagos fedezettség az előző havi 2,6-os szintről 2,4-re csökkent. A kötvényaukciókon a fedezettség az előző havi 2,8-ról 2,6-re esett. A 3 hónapos diszkontkincstárjegy utolsó júliusi aukcióján az átlaghozam az egy hónappal korábbi aukcióhoz viszonyítva 16 bázisponttal csökkent, és 5,67 százalékot tett ki. A 12 hónapos kincstárjegy utolsó júliusi aukcióján a kialakult átlaghozam 5,88 százalék lett, amely nem változott az utolsó júniusi aukción kialakult átlaghozamhoz képest.

A 3 éves kötvényaukción a hozam 13 bázisponttal, 6,57 százalékra esett az utolsó, júniusi aukción kialakult átlaghozamhoz képest, az 5 éves kötvény júliusi aukcióján az átlaghozam 7,12 százalékot ért el, ami gyakorlatilag stagnálást jelent a júniusi aukcióhoz képest, a 10 éves kötvény 7,40 százalékos átlaghozama 19 bázisponttal magasabb a júniusi aukción kialakult átlaghozamhoz viszonyítva.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.