2017. október 9. 10:08

Az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat Richard H. Thaler amerikai közgazdász, a Chicagói Egyetem professzora kapta.

Richard Thaler (forrás: YouTube)

A díjat odaítélő Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása szerint Richard Thaler a döntéshozatali mechanizmus viselkedés lélektani és gazdasági aspektusai közötti kapcsolatok feltárásával érdemelte ki az elismerést.

"Empirikus megfigyeléseivel és elméleti munkásságával kulcsfontosságú szerepet töltött be a viselkedési közgazdaságtan egy olyan teljesen új és rohamosan fejlődő területének a megteremtésében, amely már nagy befolyást gyakorol egyes gazdaságpolitikai és gazdasági kutatási területekre is" - szól az indoklás.

"A korlátozott racionalitás és a közösségi preferenciák, valamint az önkontroll hiányának a következményeit vizsgálva feltárta az emberi tényezőknek a döntésekre és a piaci eseményekre gyakorolt hatását" - tudatták.

Az 1945. szeptember 12-én született Richard Taler 9 millió svéd koronát (944 ezer eurót) kap a kitüntetéssel együtt. A professzor a díjazásáról értesülve kijelentette, hogy "nagyon boldog", és azt ígérte, hogy megpróbálja "a lehető legirracionálisabb módon elkölteni" a díjjal együtt járó pénzt. 

Thaler a viselkedési közgazdaságtan professzora, főként a viselkedési pénzügyek területén elért eredményeiről ismert. Nemrég Magyarországon is járt, Budapesten Neumann János-díjat vette át, és előadást is tartott.

A közgazdász az American Academy of Arts and Sciences, valamint az American Economic Association tagja, utóbbi elnöki pozícióját 2015-ben töltötte be.

Fő kutatási területe a viselkedési közgazdaságtan és a pénzügyek. Hat megjelent könyve közül a legsikeresebb a 2008-ban Cass R. Sunsteinnel közösen írt Nudge. Jobb döntések egészségről, pénzről és boldogságról című kötet, ami a viselkedési közgazdaságtan megállapításait használja fel a hétköznapok problémáinak magyarázatára. Könyvei mellett 1987 és 1990 között a Journal of Economic Perspectivesben „Anomalies” címen cikksorozatot is publikált.

A tudósnak adományozott Neumann János-díjat 1995 óta olyan kutatóknak adja a Rajk László Szakkollégium, akik kiemelkedően hozzájárultak az egzakt társadalomtudományok fejlődéséhez, és ezáltal komoly hatást gyakoroltak a kollégisták szakmai fejlődésére és gondolkodására. Richard Thaler kutatásaival egy, a standard közgazdaságtani elemzésektől eltérő perspektívát vezetett be a közgazdaságtan tudományterületére, ezzel számos olyan anomáliát feloldva, amelynek magyarázata mélyen érdekelte a szakkollégium tagjait.

Budapesti előadásának fő témája legfrissebb kutatásai mellett a viselkedési közgazdaságtan múltbeli, jelenlegi és jövőbeli megítélése és jelentősége volt. 

Íme az előadás:

MTI - MTA