2007. július 24. 04:31

Simor András szerint a magyar forint árfolyama az elmúlt négy évben végig a 245-255 forint/euró sávban mozgott, eltekintve a sávmódosítás időszakától, illetve tavalyi bizalmi válságtól, miközben a zloty, a cseh és szlovák korona, illetve a régió más valutái sokkal jobban erősödtek.

Simor András az Info Rádió "Aréna" című műsorában úgy vélte, hogy az elmúlt négy évben a haza fizetőeszköz viszonylag stabil volt, néhány időszakot kivéve a 245-255-ös sávban mozgott. A jegybank vezetője úgy vélte, összehasonlítva a régió más valutáival, melyek jelentősen erősödtek ez idő alatt, a forint árfolyama nem tekinthető túl magasnak.

A jegybankelnök szerint a forint intervenciós sávjának eltörlése nem várható, mert a kérdésben eltér az MNB és a kormány álláspontja, a döntést ebben a kérdésben a kormánnyal közösen kell meghoznia a jegybanknak. A kabinet néhány tagja attól fél, hogy az intervenciós sáv eltörlésével a forint árfolyama tovább erősödne, ami kedvezőtlen lenne a magyarországi exportőröknek.

Figyelni kell a költségvetésre

Az MNB elnöke szerint a 2007-es, illetve a 2008-as költségvetés jó úton halad, sőt az államháztartásban a számok várhatóan jobban alakulnak ezeket az éveket tekintve, mint amit az előrejelzések mutatnak. Kiemelte: "a 2009-es, a 2010-es költségvetéssel kapcsolatban azonban kérdéseink vannak. Nem aggódunk, de felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez a két év, választási év, először is uniós választások, majd magyarországi parlamenti választások lesznek". Hangsúlyozta: félő, hogy az államháztartás fellazul a választások miatt.

Infrastruktúrára és agyakra menjen az uniós pénz

Simor András felhívta a figyelmet arra, hogy megítélése szerint kedvezőbb lenne, ha a következő években bejövő uniós források többségét nem a vállalkozások kapnák, hanem humán erőforrásainak fejlesztésére, illetve az ország általános infrastrukturális beruházásaira fordítaná a kormányzat.

Kedvezőnek ítélte meg azt, hogy az országban a közeljövőben várhatóan elfogadják a közpénzügyi törvényt. Így valószínűleg az Országgyűlés égisze alatt egy olyan költségvetési hivatal jöhet létre, amely hosszabb távon őrködik azon, hogy az államadósság ne emelkedjék, illetve, hogy a költségvetés "kordában" maradjon - fejtette ki Simor András.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.