4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A jegybank elnökeként Simor András sajnálja a védőháló elveszítését, de "indokolhatónak" minősítette a kormány törekvését, hogy újra szabadon határozza meg gazdaságpolitikáját a Le Monde péntek délutáni számában megjelent interjúban.

A mértékadó francia liberális napilapnak arra a kérdésére, mit gondol arról, hogy a miniszterelnök nem kíván újabb megállapodást kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), a jegybank elnöke úgy fogalmazott: "Egyrészt elveszítjük a védőhálót és a hitelek költsége emelkedni fog. Másrészt viszont az országnak nem az IMF és az Európai Unió által is jóváhagyott gazdaságpolitikát kell majd követnie. Jegybankelnökként csak sajnálni tudom a védőháló elvesztését. De a kormány azon döntése, hogy szabadon kívánja a gazdaságpolitikáját meghatározni, indokolható. A védőhálóról való lemondás önmagában nagyobb szigorúságot, fegyelmet és átláthatóságot jelent."

A kérdés megítélését illetően a jegybankelnök "nagyon fontosnak" nevezte a nemzetgazdasági miniszter azon bejelentését, miszerint a GDP-arányos államháztartási hiány jövőre nem fogja meghaladni a 3 százalékot.

Úgy vélte, ez nagyon jó hír és a piacok pozitívan reagáltak. A következő lépés az lesz, hogy megtudjuk, milyen intézkedésekkel kívánja ezt elérni a kormány - tette hozzá.

Azt azonban, hogy jó döntés-e az IMF és az EU hitelkeretéről lemondani, csak azután lehet majd Simor szerint megmondani, hogy a kormányzat bejelentette a gazdasági irányvonalát. Megjegyezte, hogy "jelenleg ezt még semmi alapján nem lehet megítélni".

A Le Monde azon kérdésre, hogy Orbán Viktor veszélyezteti-e a jegybank függetlenségét, az MNB elnöke azt válaszolta: "Nem mennék ilyen messzire. Azt mondanám inkább, hogy a kormány nem tartja teljesen tiszteletben a jegybank függetlenségét".

Véleménye szerint a kormány "egyrészt túl gyakran ad +tanácsokat+ arról, hogy mit kellene (a banknak) tennie". Annak ellenére, hogy "ez természetesen nem befolyásolja a bank döntéseit, a nyomásgyakorlások kihatnak a piacra, és növelik a kockázati prémiumot, amit Magyarországnak kell fizetnie".

Másrészt a kormány a jegybank vezetői fizetésének 75 százalékos csökkentéséről döntött - emlékeztetett Simor András. Szerinte feltehető a kérdés, hogy ez miben veszélyeztetni a bank függetlenségét, ha ugyanis 100 százalékkal független, akkor 25-tel is az lehet. Úgy vélte, nem is ez a probléma, hanem az, hogy egy jegybanki dolgozó fizetését és mandátumát hat évre határozza meg a törvény, a 75 százalékos fizetéscsökkentés pedig azt jelenti: "tőlem függtök, nyomást gyakorolhatok rátok".

A lap azon kérdésére, hogy van-e személyes konfliktus a miniszterelnök és a jegybank elnöke között, Simor úgy válaszolt, hogy a több felső vezetőt érintő fizetéscsökkentés kifejezetten az ő személye ellen irányult.

Emlékeztetett arra is, hogy Orbán Viktor a megválasztása utáni első beszédében személyesen is megemlítette.

"Szerinte azért nem lehetnék bankelnök, mert a vagyonom egy részét külföldön helyeztem el ... Elsősorban az Európai Unióban fektettem be, a lehető legjobb módon. A jegybank elnökként haza kellene hoznom a megtakarításaimat és át kellene váltanom forintra? Mivel az én feladatom meghatározni a kamatlábakat Magyarországot, azt mondanák, hogy a személyes érdekeimért dolgozom. Úgy gondoltam, hogy jobb a dolgokat úgy hagyni, ahogy vannak" - mondta a lapnak Simor András.

Az MNB elnöke egyébként "természetesnek" tartja, hogy a jegybankok és a kormányok között vannak konfliktusok, miután a bank az árak stabilitását akarja, a politikusoknak viszont több célkitűzésük van, amelyek között szerepel az infláció csökkentése, a gazdasági növekedés és az életszínvonal javítása is. Magyarországon azonban véleménye szerint "a két intézmény között a konfliktus sajnos az elmúlt húsz évben erősebb volt, mint a többi európai országban".

A jegybank elnöke szerint a jegybank függetlensége a magyar vezetők körében nem olyan széles körben elfogadott, mint máshol Európában, különösen Németországban, ahol a háború óta az infláció kordában tartása alapvető. "Ráadásul a magas infláció a jegybank feladatát nehézzé, fájdalmassá és nem túl népszerűvé teszi" - tette hozzá.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!