TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Soros György szerint feltétlenül el kell engedni a görög közadósság egy részét, különben az ország soha nem fog tudni talpra állni. Amennyiben Németország nem változtat európai politikáján, azzal csak a szélsőséges politikai pártok felemelkedését segíti - figyelmeztetett a befektetési szakember a német Spiegel Online hírportálnak adott interjúban.

Soros György szerint mindenki számára világos, hogy Görögország soha nem lesz képes visszafizetni adósságát. "Magánbefektetőkkel folytatott tárgyalások alapján bizton állíthatom, hogy visszatérnének az országba, amennyiben az állami hitelezők elengednék a tartozások egy részét és Athén is tartaná magát a Trojka követelményeinek teljesítéséhez. Az ország így gyorsan talpra tudna állni" - fogalmazott.

A német kormány határozottan elveti az állami hitelezőkkel szembeni görög adósság leírását, legfeljebb alacsonyabb kamatokról, illetve a futamidő meghosszabbításáról hajlandó tárgyalni a témában. Ezeket a megoldásokat azonban sok közgazdász nem tartja elegendőnek.

Az ESM európai mentőalap igazgatója Klaus Regling is azon a véleményen van, hogy a mechanizmus alapszabálya nem teszi lehetővé adósság elengedését. A görög adósság oroszlánrésze olyan közintézményekkel szemben áll fenn, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB), illetve uniós tagállamok. Az adóság leírásával tehát elsősorban adófizetői pénzek vesznének el.

"Ezeket az adósságokat jelenleg nem lehet leírni, mert az számos tabut sértene meg, elsősorban is az EKB-vel kapcsolatban" - ismerte el Soros György az interjúban. "Ezeket a tabukat azonban német vezetéssel fel lehetne oldani - mutatott rá. "Németországnak jobb lenne nem megfeledkeznie arról, hogy a második világháború után maga is több alkalommal volt adósságleírás és törlesztési halasztás kedvezményezettje, egyebek között Görögország részéről. Most viszont teljesen merev és hajthatatlan" - fogalmazott Soros György.

A befektetési szakember rámutatott, hogy az első világháborút követően éppen a makacs francia jóvátételi követelések alapozták meg a szélsőséges politikai erők németországi felemelkedését, és Görögországban is most hasonló jelenségek figyelhetőek meg. Amennyiben Angela Merkel nem változtat politikáján akkor a választásokon csak pirruszi győzelmet aratott - hangsúlyozta. "A krízis után kialakult helyzet nem stabil és nem elviselhető. Ha Németország nem vállalja magára a megoldás terhét, akkor széteshet az Európai Unió, ami viszont egyáltalán nem felel meg Németország érdekeinek" - figyelmeztetett a Spiegel Online hírportálnak adott interjúban Soros György.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.