2013. október 7. 12:13

Soros György szerint feltétlenül el kell engedni a görög közadósság egy részét, különben az ország soha nem fog tudni talpra állni. Amennyiben Németország nem változtat európai politikáján, azzal csak a szélsőséges politikai pártok felemelkedését segíti - figyelmeztetett a befektetési szakember a német Spiegel Online hírportálnak adott interjúban.

Soros György szerint mindenki számára világos, hogy Görögország soha nem lesz képes visszafizetni adósságát. "Magánbefektetőkkel folytatott tárgyalások alapján bizton állíthatom, hogy visszatérnének az országba, amennyiben az állami hitelezők elengednék a tartozások egy részét és Athén is tartaná magát a Trojka követelményeinek teljesítéséhez. Az ország így gyorsan talpra tudna állni" - fogalmazott.

A német kormány határozottan elveti az állami hitelezőkkel szembeni görög adósság leírását, legfeljebb alacsonyabb kamatokról, illetve a futamidő meghosszabbításáról hajlandó tárgyalni a témában. Ezeket a megoldásokat azonban sok közgazdász nem tartja elegendőnek.

Az ESM európai mentőalap igazgatója Klaus Regling is azon a véleményen van, hogy a mechanizmus alapszabálya nem teszi lehetővé adósság elengedését. A görög adósság oroszlánrésze olyan közintézményekkel szemben áll fenn, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB), illetve uniós tagállamok. Az adóság leírásával tehát elsősorban adófizetői pénzek vesznének el.

"Ezeket az adósságokat jelenleg nem lehet leírni, mert az számos tabut sértene meg, elsősorban is az EKB-vel kapcsolatban" - ismerte el Soros György az interjúban. "Ezeket a tabukat azonban német vezetéssel fel lehetne oldani - mutatott rá. "Németországnak jobb lenne nem megfeledkeznie arról, hogy a második világháború után maga is több alkalommal volt adósságleírás és törlesztési halasztás kedvezményezettje, egyebek között Görögország részéről. Most viszont teljesen merev és hajthatatlan" - fogalmazott Soros György.

A befektetési szakember rámutatott, hogy az első világháborút követően éppen a makacs francia jóvátételi követelések alapozták meg a szélsőséges politikai erők németországi felemelkedését, és Görögországban is most hasonló jelenségek figyelhetőek meg. Amennyiben Angela Merkel nem változtat politikáján akkor a választásokon csak pirruszi győzelmet aratott - hangsúlyozta. "A krízis után kialakult helyzet nem stabil és nem elviselhető. Ha Németország nem vállalja magára a megoldás terhét, akkor széteshet az Európai Unió, ami viszont egyáltalán nem felel meg Németország érdekeinek" - figyelmeztetett a Spiegel Online hírportálnak adott interjúban Soros György.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.