2008. március 18. 08:29

A nemzetközi minősítők után már a hazai elemzők is aggodalmuknak adtak hangot a jövő évi költségvetés alakulásával kapcsolatban. A nagy hitelminősítők – valamint az Európai Bizottság – jelezték: a nagy szerkezeti reformok hiányában nem látják biztosítottnak, hogy Magyarország tartósan visszatérjen a fenntartható pályára, számol be a Világgazdaság.

Az idén nagy biztonsággal teljesülhet a kormányzat hiánycélja, ugyanakkor 2009-ben lényegesen eltérhet a konvergenciaprogramtól a kabinet – közölte Kondera Szilárd, az OTP Bank elemzője. Számításaik szerint ha el is költi a tartalékokat a kormány, az idei GDP-arányos hiány 3,8 százalék körül lehet. Ezzel azonban el is éri a büdzsé a lehetőségek határát, a kiadási szerkezetben nem található több könnyen mozgósítható tartalék.

A beruházások további szűkítése már nem lehetséges, mert az EU-s támogatások mellé önrészt kell biztosítani, a kamategyenleg is inkább a rosszabb irány felé tolódik, a béreket és a nyugdíjakat pedig a kabinet deklaráltan nem hajlandó megnyesni. Még a most tervezettnél kisebb adócsökkentéssel is 4,8 százalékra ugrana a jövő évi hiány, de az már most biztosnak látszik, hogy a konvergenciaprogram 2009-es előirányzata nem tartható.

Abból adódóan, hogy bármekkora mozgástér is van a büdzsében, csak politikai döntés kérdése, nehéz arra bármilyen előrejelzést adni – mondta Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője. A jövő évi költségvetés szerinte is aggályos, mivel a nagy szerkezetátalakítások nem történtek meg, a nyugdíjszabályok módosítása is inkább csak szinten tartást jelentett. A gondok már a következő negyedévben jelentkezhetnek, mivel a romló nemzetközi helyzetben támasz nélkül maradhat a jelentős külső finanszírozási igényű magyar gazdaság.

Nem zárta ki azt sem: ismét a 2006-oshoz hasonló folyamatoknak lehetünk tanúi, amikor már egy évvel korábban minden jel arra utalt ugyan, hogy fenntarthatatlan a költségvetési pálya, a befektetők mégis késve reagáltak, csak amikor már megtörtént a megszorítások bejelentése. Már most érzékelhető egy hasonló feszültség, ám lehet, hogy megint csak egy krízishelyzet hozza majd felszínre a problémát, írja a Világgazdaság.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.