2015. február 26. 09:25

Növekedéssel zárta a múlt évet a magyarországi lízingpiac. A jegybanki növekedési hitelprogram 103 milliárd forinttal járult hozzá a 453 milliárd forintos finanszírozott összeghez, ez utóbbi 24 százalékos növekedést jelent ez előző évhez képest – derül ki a Magyar Lízingszövetség összesítéséből. A bővülés motorját a vállalkozások, azon belül is a kkv-k jármű- és eszközbeszerzései jelentették, a Lízingszövetség arra számít, hogy a jövőben is a kkv-k húzzák majd a piacot.

A múlt év negyedik negyedében is folytatódott az előző hónapokban látott fejlődés, így stabil növekedést ért el 2014-ben a magyarországi lízingpiac. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a finanszírozott összeg 453 milliárd forintra rúgott tavaly, ami 24 százalékkal haladja meg a 2013-as eredményt. A szerződések száma pedig 10 százalékkal 73 ezerre emelkedett.

Látványos növekedést hoztak az állami hitelprogramok

Jenei Viktor, a Magyar Lízingszövetség elnöke elmondta: több tényező is hozzájárult a növekedéshez, de ezek közül is kiemelkedő volt a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja, azonban az EXIM Bank által nyújtott lízingrefinanszírozási termékek iránt egyre nagyobb a kereslet.

"A tagvállalataink a 453 milliárd forintos finanszírozott összeg 23 százalékát, összesen 103 milliárd forintot helyeztek ki a Növekedési Hitelprogram keretében. Ez egyértelműen mutatja a program kedvező hatását" – közölte Jenei Viktor, a Magyar Lízingszövetség elnöke, hozzátéve: ezek az eredmények igazolják a Magyar Lízingszövetség törekvésének létjogosultságát, amelyben határozottan támogatta a jegybanki program lízingkonstrukciókra történő kiterjesztését.

A szakember azt is elmondta, hogy a bruttó eszközérték éves szinten 38 százalékkal 708 milliárd forintra nőtt. Bár ez elmarad a válság előtti 1600 milliárd forint körüli összegektől, az elmúlt öt évben mégis ez a legmagasabb érték, az éves növekedés mértéke pedig mindenképpen bizakodásra ad okot. Ezen kedvező hatások mellett ki kell emelni az EXIM Bank és a Magyar Lízingszövetség kifejezetten jó együttműködését, melynek keretében közös termékfejlesztési folyamatokat követően minél szélesebb körben igénybe vehető termékek kialakítása a cél.

Járműpiaci boom

A lízingpiaci szegmensek közül a jármű- és eszközbeszerzések értek el látványos eredményt. A személyautó- és flottafinanszírozás adta a finanszírozott összeg 40 százalékát, azaz 183 milliárd forintot. A teherautók és buszok 113 milliárd forinttal, vagyis 25 százalékkal részesedtek a tavalyi finanszírozott összegből.

A különböző termelési eszközök esetében pedig 147 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg, így az arányuk 32 százalékos volt a teljes összegen belül.  Jenei Viktor rámutatott: a járműpiac tavalyi növekedésében a tagvállalatok jelentős szerepet vállaltak azzal, hogy az újonnan forgalomba hozott járművek 40 százaléka lízingkonstrukció segítségével talált gazdára.

Az elszámolás hatása

A szakember azt is elmondta, hogy az örömteli növekedés ellenére azért vannak kockázatok, nehézségek is. A devizaalapú konstrukciókhoz köthető elszámolás a lízingpiacnak 100 milliárd forintos kiadást jelent, emellett a januárban a forinttal szemben bekövetkezett jelentős frankerősödést is kezelniük kell a tagvállalatoknak. A forint erősödött, így az ügyfeleket érintő sokkhatás elmúlt, a nyomás azonban még nem. Ugyanakkor az elszámolás eredményeként csökkenő adósságok a jelenlegi árfolyam elmozdulásokat ellensúlyozzák.

"Fentiekkel együtt a fizetési nehézségekkel szembesülő ügyfelek mielőbb forduljanak az őket finanszírozó lízingcéghez, mert a tagvállalatok több megoldást biztosítanak ilyen esetekre. Fontos tudni ugyanakkor, hogy ezek a megoldások jellemzően nem valamilyen rögzített árfolyamon történő törlesztést jelentenek, inkább az adósságszolgálat közös átütemezését" - mondta Jenei Viktor.

Kedvező kilátások, fókuszban a kkv-k

A 2015-ös évben elindult "fair bank" szabályozás és ügyfelekkel történő elszámolás tiszta helyzetet teremt a piacon. A konszolidáció a lakosság körében a bizalom visszatérését hozhatja a Szövetség várakozása szerint, és fogyasztási hajlandóság és az ahhoz kapcsolódó finanszírozási kedv növekedése következhet. Ugyanakkor hűti a várakozásokat az új JTM szabályozás, ami - a januári adatok alapján úgy tűnik - valóban hoz visszaesést a lakossági szektorban.

Az elnök szerint összességében adottak a tartós növekedés feltételei. A Magyar Lízingszövetség és a tagvállalatok támogatják a kormány törekvéseit, többek között a kkv-k fejlesztésére irányuló lépéseket. A lízingcégek a következő időszakban a jegybanki és az eximbankos programok segítségével a vállalakozások, ezen belül a kkv-k finanszírozására koncentrálnak, és fokozatos növekedéssel számolnak elsősorban a jármű- és eszközbeszerzések terén. A Magyar Lízingszövetség ugyancsak támogatja az agrárszektor fejlesztését, bővítését célzó lépéseket: a tagvállalatok finanszírozó partnerként vállalnának főszerepet a következő időszakban várható agráripari növekedésben. Az EU támogatási programokhoz kötődő társfinanszírozás pedig várhatóan újabb lendületet adhat a kkv beruházásoknak, elsősorban a termelőeszközök vonatkozásában. A lízingpiaci növekedését tovább segítheti ezek mellett az is, hogy a Növekedési Hitelprogram tervezett kibővítésével még több vállalkozás juthat hitelhez kedvező kondíciók mellett.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.