TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Csalódással vette tudomásul a teljes hiteldíjmutatóval (thm) kapcsolatos szabályozást a Pénzügyi Vállalkozások Országos Egyesülete (PVOE), de elégedetlen vele az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület is.

A parlament által hétfőn elfogadott jogszabály szerint jövő júniustól a pénzügyi intézmény egy naptári évben ugyanannak az ügyfélnek egy alkalommal nyújthat olyan kölcsönt, amelynek a teljes hiteldíjmutatója meghaladja a 65 százalékot, összege pedig nem haladja meg a 250 ezer forintot. A kölcsön lejárata egy alkalommal, legfeljebb hat hónappal hosszabbítható meg.

A PVOE a thm korlátozást a fogyasztók és az érintett vállalatok szempontjából is aggályosnak, és számos hátrányos következménnyel járó hatásúnak tartja - közölte az MTI-vel a szervezet. A korlátozás miatt ugyanis torzulhat a lakossági hitelpiac kis összegű, rövid lejáratú szegmense, és erősödhetnek az illegális kölcsönnyújtók.

Dietz Gusztávné, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) elnöke az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett: egyáltalán nem kellett volna kivételt alkalmazni, a tízszeres alapkamat bőségesen elegendő ahhoz, hogy minden költség beleférjen. Törvényes feltételeket teremtettek ahhoz, hogy visszaéljenek azoknak a személyeknek a helyzetével, akik a legrászorultabbak, ami elfogadhatatlan - jelentette ki. Úgy vélekedett, amíg nincs pozitív adóslista, semmi nem gátolja a lakosság túlzott eladósodását.

A PVOE ismertette: a külföldi tapasztalatok szerint azokban az országokban, amelyekben kamat-, vagy thm-plafont vezetnek be, bizonyos ügyféligények, és az azokat kiszolgáló termékek kiszorulnak a legális hitelpiacról. A fogyasztói igény a tapasztalatok szerint az ilyen típusú szabályozásnál is megmarad, de már csak az illegális piacon lehet kielégíteni. Az illegális piacon viszont a fogyasztó védtelen és kiszolgáltatott: nincs szerződés, nincs fogyasztóvédelem, ráadásul a rendkívül magas és kiszámíthatatlan költségek agresszív behajtási módszerekkel párosulnak - mutatott rá a szervezet.

A rendelkezés a hitelpiaci termékpaletta szűkülése mellett a feketegazdaság erősödésével, az állami adóbevételek és a foglalkoztatottság csökkenésével, valamint a piacon legálisan elérhető, a fogyasztást, így a gazdaságot élénkítő források csökkenésével is járhat. Ráadásul az árak adminisztratív maximalizálása a piaci árakat a maximális érték irányába mozdítja, a fogyasztó számára a költségeket növeli a PVOE szerint.

Az egyesület tagjai közül három cég, a KÁPÉ, a Provident és az Erinum foglalkozik gyorskölcsönök nyújtásával - mondta az MTI-nek Mokrai Mihály, a PVOE elnöke.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.